Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Isnin, 31 Oktober 2011

APAM DAUN RAMBAI @ APAM JOHOL


 Projek hujung minggu...
Hujung minggu yang banyak kite habiskan bertapa didapur comel itu..
Kite berekspiremen dengan lautan salji tepung yang menggunung..
Tambahan pulak..
X tau nk g mane dalam keadaan cuaca yang asyik hujan nie..
 Better dok kt rumah..
Layan cite tamil sebarang dua..kakakaka..
Layan kan je..hehehe..
Dah tu cite yang ade weekend2 yang sangat boring..

Sambil2 layan tamil movie tuh..
Pekena minum petang yang simple mimple nie..hehehe
Makan hangat2...tersangatlh best..
Mai jenguk resepi kt bawah nie..


 BAHAN-BAHANNYA :-

300 g tepung gandum
2 sudu marjerin
100 gula merah ( larutkan dengan 1 1/2 cawan air)
2 sudu besar  gula pasir
1/2 bungkus ibu roti mauripan
Daun rambai secukupnya

CARA MEMBUATNTA :-

1. Satukan marjerin dengan tepung sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan ibu roti dan gula pasir ke dalam tepung.
3. Tuangkan larutan gula melaka yang telah ditapiskan kedalam adunan sedikit demi sedikit. 4. Bancuhan adunan jangan terlalu cair. Perap adunan sehingga naik 2 kali ganda / perap sehingga 3 jam - 4 jam sebelum dibalut dengan daun rambai yang telah dibersihkan.
5. Sebelum dibalut dengan daun rambai, permukaan daun hendaklah disapukan minyak masak sedikit kemudian baru diletakkan bancuhan adunan. 
6. Letakkan 3/4 penuh adunan pada daun. Ini kerana adunan akan mengembang apabila dikukus.
7. Kukus kuih selama 20 minit atau sehingga masak.






SELAMAT MENCUBA!!!



CHICKEN GRILL WITH BLACK PAPER GRAVY


Assalammualaikum semua..:)

Senyum
Senyum kite kate..
Senyum lagi...
Lagi2 senyum 2...
Senyum biar nampak semua gigi...hihihi..
Mesti korang Monday Blues kan...
Rase malas je nk wat keje ..
Babab kang ha...ngee..

" Kau lah yang malas, aku rajin je.."
Mesti korang cakap mcm nie kan...
Bile baca statement kt atas 2...
Hahaha...

Ape pun..mule minggu kerja kamo2 semua ngan senyuman..
Baru happy nk wat keje..  X delah moody2..k

By the way, ceh3..kite speaking london lak..
Kite nak share resepi nie..
Boleh dikatekan simple resepi gak..
Tak susah mane pun..
Resepi yg kite rase sangat sihat dan bagus untuk kamo2 yang berdiet..
Mesti cube tau.. 
BAHAN-BAHANNYA :-

Ayam grill

1 ekor ayam (amek bahagian yg berdaging je)
2 sudu Mix herb (Basil, Marmojam, Oregano, Rosemary, Sage dan Thyme)
5 sudu besar sos black paper (jename Life)
2 sudu kecil sos tomato (jenama Life)
2 sudu serbuk lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-

1. Perap ayam bersama semua bahan tadi semalam atau sekurang2 kurangnye 3 jam sebelum masak. Perap dan masukkan didalam peti sejuk.
2. Grill kan ayam menggunakan suhu sederhana sehingga well done. X perlu terlalu kering. Nanti x berape sedap.

Kentang putar

3 biji kentang (buang kulit)
1 /2 cawan susu segar
Garam

CARA MEMBUATNYA :-

1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kering bersama susu dan garam sehinggga lumat.

Gravy

1 biji bawang besar bombay (dadukan halus)
2 1/2 cawan air
Jus lebihan ayam semasa grill
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil mentega
2 sudu tepung jagung
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
5 kuntum cendawan shitake kering (rebus dan hiris nipis)
garam & ajinamoto
 
CARA MEMBUATNYA :-

1.Cairkan mentega dan tumis bawang, lada hitam sehingga layu dan
2. Masukkan air dan  lebihan jus ayam . Masukkan kiub ayam dan tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan bahan2 lain dan tunggu sehingga pekat dan masak. Sedia dihidangkan.

Salad

Brokoli, Salad, timun dan tomato.

NAK BEST !! :)

Makan bersama kacang soya panggang (Beli je yg dalam tin jename ayam brand)
Jangan lupa kentang goreng (Beli yang ready make tinggal nk goreng je)
 
Tip :-

* Nk dapatkan ayam yg lembut. Pilih ayam yg masih muda dan tidak terlalu besar.
* Ayam haruslah diperap semalaman barulah dapat hasil yang best.


SELAMAT MENCUBA!!! :)

Sabtu, 29 Oktober 2011

KUIH CARA BERGULA


Assalammualaikum dan selamat pagi semua..

Bestnye sape yang cuti ari nie..
Kite jeles ya amat..
Ade x sesiapa yang sudi nk replace tmpt kite..
Sila angkat tangan segera..
hahahaha....
Nampak sangat malasnye..


Pagi nie pun kite masak bermalas-malasan...
Kite just wat kuih cara nie je...
hehehehe..


Ha tu..
Sape bisik2 dalam hati..
kate kite malas..
Babab kang..
Kite dengar tau...
Mintak ampun balik kt kite...
Ha..takut...


Hihihihihi...
Ape pun meh cube resepi nie..
Simple resepi je...
Tp kite suke..
Letak gule lebih sikit kt kuih 2...
Bile gigit memancut air gule keluar...
Sangat adventure makan kuih  nie..
Jaga2 baju ngan tudung korang...hahaha...

Jom cek resepi...






BAHAN-BAHANNYA :-

150 g tepung gandum
2 biji telur gred A
125 ml santan pekat 
200 ml air
Beberapa titik pewarna hijau
2 titik emulco pandan
4 sudu kecil minyak jagung / mentega cair
Gula pasir secukupnya
Secubit garam 

CARA MEMBUATNYA :-

1. Campur dan gaul sebati semua bahan kecuali gula. Nk senang kisar je ngan mesin pengisar. pastu tapis.
2. Panaskan bekas kuih cara dengan nyalaan api yang kecil  dan sapukan sedikit minyak pada acuan. 
3. Tuangkan adunan dalam acuan 3/4 penuh. Kemudian sudukan gula diatas kuih tadi. Gula akan masuk sendiri ke dalam kuih tadi. Tunggu sehingga masak dan angkat.
4. Ulangi sehingga selesai semuanya.

* Jangan makan masa kuih panas okey...Lecur lidah kite x tau ye.. SELAMAT MENCUBA..


Khamis, 27 Oktober 2011

AYAM NUN BIANA

Kite suke pic nie ..sangat jelas..Tq Siti Ruhaini..:)

Assalammualaikum..
Kite rase kiut sesangat nama resepi kite..
Korang x rase kiut???
Alah biarlah...
Nie resepi kite sendiri...
Kite nye suke lah....
 
wakakaka...

Nie salah satu hidangan yang sempat kite masak tuk My BFF ..
Siti Ruhaini (Nun) & Rosbiana (Biana)....
So Resepi nie kite namakan dengan rasminya..
AYAM NUN BIANA..
Sempena nama My BFF... 
Sorry lah korang..sebab kite sempat masak yg nie je..
Jangan lupe cube tau... Confirm best..


 
BAHAN-BAHANNYA :-

6 paha ayam ( potong due2) jimatnye
1 labu bawang besar ( hiris kasar)
6 ulas bawang putih ( pecah manje2)
2 cm halia ( hiris nipis panjang2)
1 biji tomato (potong baji)
1 sudu lada itam (tumbuk kasar)
10 biji lada api (jgn tumbuk)
Daun bawang secukupnya ( potong panjang2)
2 sudu makan  minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
1 sudu kicap pekat
3  sudu kicap cair (kipas udang)
1 sudu tepung jagung ( bancuh dengan 1/2 cawan kecil  air) 
1 cawan besar air
garam, ajinamoto

CARA MEMBUATNYA :-
 
1. Panaskan minyak dan tumiskan halia, bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam  dan gaul sebati tunggu sehingga air ayam kering sedikit. 
3. Masukkan air kedalam kuali, dan biarkan ia mendidih seketika dan tunggu sehingga ayam masak.
4. Masukkan kicap dan perasakan dengan bahan perasa. Tuangkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah pekat dan akhir sekali bolehlah masukkan tomato, lada api bulat2 dan daun bawang. 
5. Kacau sebati dan sedia dihidangkan.






Rabu, 26 Oktober 2011

SAYUR HAPPY


Konfius x dengan nama resepi nie..
Resepi nie dengan rasminya kite namakan Sayur Happy..
Sebab ape????
Sebabnye, kite masakkan sayur nie dengan sehappy2nyer..

To my BFF..
Siti Ruhaini & Rosbiana..
Ingat tau..sayur nie kite, namekan dia SAYUR HAPPY..
Khas tuk korang berdue..
Happy bile kite dapat kuar sama2...
Happy bile dapat masak tuk korang berdue..
Happy bile tengok korang makan sampai berair hidung...hahaha
dan juga
Happy tgk si bdk dulang yang semakin lincah 2..
Suke tgk mate die mase acah2 umi die kt meja waktu kite makan...hehehe
Hope korang happy jadi kawan kite sampai bile2..
Sayang korang berdue...
 
Opsss...sebelum terlupe..
Tq to Siti Ruhaini sebab snap pic nie dengan cantiknye..
Hasil keje die sangat best..
Sesiapa nk dapatkan perkhidmatan die..

Jom semak resepi..

BAHAN-BAHANNYA :-
 
1 bungkus sayur park choy ( potong ikut suke)
1 kuntum brokoli ( potong ikut suke)
20 kuntum cendawan shitake ( potong ikut suke)
2 biji lada merah besar (hiris nipis)
10 biji bebola ikan (Belah dua)
1 kiub pati ikan bilis manggi
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 2 sudu air)
1/2 cawan air
3 ulas bawang putih ( dadukan kecil2)
2 ulas bawang merah kecil (hiris nipis2)

CARA MEMBUATNYA :-
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Masukkan air, biarkan mendidih seketika.
3. Masukan bebola ikan dan kiub pati ikan bilis. Kacau sebati.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung..kacau sehingga agak pekat.
5. Masukkan sayur dan hirisan lada. Perasakan dengan garam dan ajinamoto. 
6. Gaul sebati dan sedia dihidangkan.
 


PARI MASAK ASAM KETUMBAR


Entri pertama resepi ikan...
Ini bermakna tuan empunya blog amat kurang memasak ikan didapur comelnye...
Hanya ikan bertuah saje yang akan menjadi mangsa..
mesti suke ikan2 sedunia dengar nie..kakaka..
Maka, tuk resepi nie..ikan pari adalah ikan yang mendapat cabutan bertuah pertama kite..
Gasaklah ko pari..

Jom cek resepi..



BAHAN-BAHANNYA :-

1kg ikan pari (potong kecik skit)
1 ikat daun ketumbar ( cuci bersih2)
10 helai daun kesum
2 biji tomato (hiris)
Bendi (secukupnya)
2cm kunyit hidup * 
lada api* (ikut suke)
15 biji lada hitam*
10 tangkai lada kering*
2 batang serai (tumbuk manje2)
1 biji bawang merah besar*
5 ulas bawang putih(ketuk manje2)
2 cm halia*
2 kuntum bunga kantan (hiris)
3 cm belacan*
1/2 botol asam jawa tanpa biji (beli je kt pasar raya)
1 liter air
Bahan perasa (garam, ajinamoto)
 
CARA MEMBUATNYA :-

1.  Kisar halus bahan bertanda *. 
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, serai dan bahan kisar sehingga pecah minyak.
3.  Masukkan air biarkan mendidih seketika kemudian masukkan ikan, asam jawa, bunga kantan dan daun ketumbar. Reneh seketika, kemudian masukkan bahan perasa.
4. Akhir sekali, masukkan bendi dan tomato. Tunggu sehingga masak dan sedia dihidangkan.