Melepaskan kepingin tekak kite yang berapa kali mengidam. Terbau-bau aroma halia goreng tuh dalam tido kite.. Pas je subuh kite terus buat lawatan kt dapur kite. Saat nie lah yang paling best..sebab x de sape ganggu kite wat keje..Rakyat jelata kat umah nie abis subuh tido balik. Suasana tenang dan damai je...Kesejukan pagi tu, amat menyaman kite. Lagi2 kat area kampung kan.. Bunyi kicauan burung tuh amat mendamaikan hati kite. Sebab tulah kite x kemane2 slps SPM dulu. Belajar kt 'U' pun kite dapat yang boleh kite berulang dari rumah. Sampai la nie..kite keje pun berulang je dari rumah..Kite x boleh jauh dari rumah.. Kite rindu..hehehe..mak kite amat pengertian dengan kite.. X pernah die pakse kite buat ape yang kite x suke. kite sayang mak kite sangat2. Kite rindu sangat2 kat die. Blog nie kite dedikasikan kt die. Die ajar kite banyak tentang masakan dan kite bangga jadi anak die. Opss!! kite bebel banyak sangat lak...cube lah try resepi kite nie..Best sangat2..
BAHAN-BAHANNYA :-
1 mangkuk nasi
4 biji bawang merah besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
cili api (ikut tahap pedas anda k)
1cm belacan
6 biji fish ball
6 ekor udang
ayam bahagian dada (dadu)
minyak
bahan perasa
CARA MEMBUATNYA :-
1. Tumbuk cili bersama belacan sehingga hancur.
2. Tumis bawang besar, putih dan halia sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili api bersama belacan dan goreng sehingga garing.
4. Masukkan ayam, udang dan fish ball tunggu gaulkan sehingga sebati dan separa masak.
5. Masukkan nasi dan bahan perasa dan goreng sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan