Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 30 September 2011

REBUNG GORENG CILI API BERSAMA UDANG


Pernah makan x nie???? hahahaha...dah lama kepingin nak makan rebung cgini.. very authentic kan...Nie special dish kite tuk ari nie.. ianya terketegori dalam makanan kegemaran kite.. Dulu masa2 kecik, balik sekolah je kite merayap kt sungai dekat umah kite. Kat c2 banyak pokok buluh..dan bile ade buluh sudah pasti ade rebungnye.. itulah keje kite..hehehe..sungguh nakal mase bdk hingusan dolu2.. berbekal kan sebilah pisau dan karung guni kite ajak group rebung kite jenguk2 rumpun2 buluh yang akan jadi mangsa. Mase kite kecik2 dulu mak ngan abah kite jarang ada kt umah..mak sibuk masak memasak kat tempat keje die, abah pulak sibuk uruskan hal2 orang yang minta bantuan die. Tapi kami adik beradik bertanggungjawab antara satu sama lain tuk pastikan semuanya terurus  semasa ketiadaan mak ngan abah. Kalau ade yang nakal pun, x lah senakal perangai budak2 sekarang nie. Contohnya nakal kite, mak kite x de, kite g sungai cari rebung.. Pas2 mandi sungai ngan geng2 rebung kite.. Geng kite  semua pompuan.. Takut 2 kalau ade lelaki..x pasal2 kene rotan ngan mak kite. 

Info rebung skit ye.. Rebung yang paling sedap adelah rebung dari buluh pagar. Rase manisnye 2 yang sedap 2..Buat sesape yang x penah tgk rebung..nie kite copy paste pic dari google..

Jangan buang masa mai cube resepi nie :-


BAHAN-BAHANNYA :-

400g rebung (racik)
100g udang kecil
4 ulas bawang merah kecil (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
cili api( ikut suke )(tumbuk)
1cm kunyit(tumbuk)
lada besar hijau dan lada besar merah (hiris)

CARA MEMBUATNYA :-

1. Rebung diracik halus, kemudian direbus sekejap.
2. Tumis bawang bersama bahan tumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan udang dan kemudian rebung. Masukkan bahan perasa secukupnya dan gaul sebati dan goreng sehingga masak. Siap tuk dihidangkan.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan