Sayang2 kite!! Tergode x ngan siput sedut kite nie... Sedap weii...hehehe...dh beberape ari kite tergendala nk masukkan entry nie.. Keadaan kesihatan kite x mengizinkan kite berentri wat seketika..Tapi kite kembali lagi tuk kongsi resepi2 tergojes kite...kikiki..
Kisah siput sedut ini adalah merupakan kisah satu malam kite.. kite guling2 kat shopping market 2 nak beli siput sedut nie. Lame kite usha2 siput tu yang sibuk merayap dalam bakul gojes die tu.. Kite suare kan pendapat kat kak lang kite tuk masak siput nie.. Kak lang kate x yah lah.. Terbayang2 diruangan mate kite keenakkan menyedut2 kelemakan kuah siput 2.. Hampanye hati kite..Tapi kite x nak lak melawan kate kak lang kite.. kite terus ke destinasi tuk mencari bahan popia dengan sardine puff yang menjadi misi utama kami membeli belah.. Perjuangan menggoogle shoping market tu berakhir dengan jayanya..Kite pun beratur ler nak bayar semua barang2 dapur kite tu... Lagi sekali kite suara kan pendapat tulus ikhlas kite tuk mengorbankan siput sedut tu keesokkan harinya pada kak lang kite. Tapi kali nie kite nyatakan hasrat tuk campurkan keladi didalam kuah siput kite... Kak lang kite geleng2 kan pale die.."gilah cepat amek" akhirnya kak lang kite bersuara..cepat2 kite g kat siput2 comel 2.. kite sauk dalam 1kg..n kite pilih keladi yang paling shat ye..hehehe.. tercapai misi kite nak gulai siput nie..hehehe..
Oleh kerana kite berjaye menggode rase kak lang kite, jadi kite berbesar hati tuk kongsi resepi nie..hikhikhik...Opss sebelum terlupe.. resepi lemak cili api kite sangat sempoi dan mudah ye.. Sebab kite x de nak gune bawang-bawangan ye.. Kite x suke, sebab ianya akan menjejaskan rasa lemak cili api tu.. Bau nye pun akan jadi lain sangat nanti..Kalau x caye cube korang buat.. Kite lagi suke resepi yang nie..Resepi nie Mak kite tercinta yang ajar.. Semoga pahala ilmu yang kite share nie dapat pada mak kite..amin.. Meh cube resepi nie..
BAHAN-BAHANNYA :-
1kg siput sedut yang merangkak2 2..
1 biji kelapa ( ambil pati santannye..asingkan perahan pertama dan yang berikutnye)
1 biji keladi yang sihat (baji)
2 batang serai
2 helai daun kunyit
2cm kunyit hidup
1 genggam lada api
CARA MEMBUATNYA :-
1. Siput dibersihkan sebersih-bersihnya dan ketuk bahagian belakang siput.
2. Tumbuk lumat lada api bersama kunyit hidup.
3. Kemudian masukkan santan cair kedalam kuali dan diikuti oleh bahan tumbuk tadi bersama serai yang telah diketuk.
4. Apabila mendidih masukkan keladi dan biarkan seketika sehingga separa empuk dan barulah dimasukkan siput.
5. Masukkan bahan perasa secukupnya dan masukkan daun kunyit diikuti oleh pati santan perahan yang pertama tadi. Kawal nyalaan api, jangan terlalu besar kerana ia akan menyebabkan pecah minyak. Tunggu seketika sehingga masak dan gulai hendaklah sentiasa dikacau secara perlahan-lahan ye. Siap tuk dihidangkan.
Selamat mencuba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan