Assalammualaikum syg2 kite.....hikhikhik...tawe sopan...mengade kan...kikiki...Sorry x bersiaran 3 hari...mcm ne ngan hari minggu kalian..Seronok tak? Hopefully semuanya dalam mood kebahagian dan keceriaan k..Kite pun seronok hujung minggu lepas.. Kite g masak2 tuk open house kawan sekolah kite..Kite tolong masakkan rendang daging, Kuah soto, kek aiskrim, muffin coklat dan kek cawan pisang.. Malam sabtu 2 kite berkerja sorang2 kat dapur comel kite tuk buatkan muffin dan kek aiskrim tu..Sambil2 tu wat kerisik tuk persediaan memasak rendang pagi ahad tu.. Bile kite kt dapur, kite lupe diri sikit..Abis settle semua keje kite baru perasan jam kul 5.ooam.. yang pastinye kite x tido mase 2..takut terbabas waktu..kang x bermasak lah makanan kawan kite..Anyway kite rase happy sangat sebab kawan kite ngan tetamu die kate suke dengan masakan kite..terutamanye rendang kite.. Syukur alhamdullilah..
Jadi semalam kite tak masak kt rumah kite..Ingat kan waktu balik 2 kite nak masak tuk family kite lak..tp bile bukak pintu bilik katil seksi kite 2 panggil2 kite suh landing kat dada bidang die.. Kite ape lagi..kononnye sekejap je..sekali kite tetido ngan x mandinye sampai kul 4.00am ye..Kite start tido kul 6.00pmnye..Burukkan peel kite. Kesian kat cinte hati kite..kite x sms die pun kite dh sampai umah..die ingat kite x sayang die lagi..kite pengsan x sedar diri petang minggu 2...x hengat dunia ye..
Apepun mai ler kite share resepi nie..kite dapat resepi dri blog kak azlita dan kt sini kite just tambah cheese je...
BAHAN-BAHANNYA :-
4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 1/2 keping keju cheddar kraf
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam
air sejuk
CARA MEMBUATNYA :-
1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
2. Masukkan butter, minyak sapi dan keju cheddar
3. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. kat sini x menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
6. Bentukkan tart mengikut kesesuaian k. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tart yang tebal. Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min.
UNTUK FILLINF TART :
1 biji nenas + 2 biji betik masak yang sederhana (parut dan satukan)
2 cawan gule
6 tangkai cengkih ( betul ke penggunaan tangkai) hehehe...faham2 jelah ye..
CARA MEMBUATNYA :-
Satukan bahan tadi semua dan jerang atas api sederhana..be careful k..jus buahan td suke memercik..jage tangan..hehehehe...tunggu sampai kental dan boleh angkat...
Apepun mai ler kite share resepi nie..kite dapat resepi dri blog kak azlita dan kt sini kite just tambah cheese je...
BAHAN-BAHANNYA :-
4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 1/2 keping keju cheddar kraf
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam
air sejuk
CARA MEMBUATNYA :-
1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
2. Masukkan butter, minyak sapi dan keju cheddar
3. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. kat sini x menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
6. Bentukkan tart mengikut kesesuaian k. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tart yang tebal. Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min.
UNTUK FILLINF TART :
1 biji nenas + 2 biji betik masak yang sederhana (parut dan satukan)
2 cawan gule
6 tangkai cengkih ( betul ke penggunaan tangkai) hehehe...faham2 jelah ye..
CARA MEMBUATNYA :-
Satukan bahan tadi semua dan jerang atas api sederhana..be careful k..jus buahan td suke memercik..jage tangan..hehehehe...tunggu sampai kental dan boleh angkat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan