Kuih yang sangat nostalgia buat kite..
First time kite buat kuih nie, umur kite 15 tahun..
Mase 2 kite tergode ngan bentuk LOVE kuih nie kat buku resepi mak kite..
Kite suh mak buat mase tu tapi mak kate banyak keje..
Kite x nak lah paksa.. :(
One day tu, cuti sekolah, kite bgtau mak..kite nk cube resepi nie..
Mak izinkan, dan mak tolong parutkan kelapa..
Alhamdulilah..tang buat tahi minyak 2 ok..
Tapi......
MasyaAllah, tang rase tu yang x leh tahan...
Kite lupe nak sangai kacang hijau 2..
Kite balun terus blender kering semua kacang hijau 2..
Alamatnye bau mentah kacang hijau je lah kuih kite...
Tapi mak still kate sedap...
owh..terharunye...
walhal kite sendiri tak lalu nk makan...
Time kasih mak...Rindu sesangat ngan mak... :( ..nangis jap...jgn tgk.. babab kang..
Skang percubaan kedua kite..
kite x gune kacang hijau lagi k...
kite beli je tepung kacang hijau cap BABAS kt kedai mamak belakang tempat kite keje..
Malam tadi kite baca betul2 directionnye..
Alhamdulilah..kojap je buat kuih nie..
dalam 30 minit je dah siap..
Kite suke...kalau mak ade pun mesti mak suke...
Eli berjaya buat mak!!!
I Love You MAK!!
Jom cek resepi nie..jangan lupe cube ye..
Kite buat 2 kali ganda dari kuantiti asal.. :)
BAHAN-BAHANNYA :-
1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula merah
2 sudu atau lebih gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Sedikit garam.
CARA MEMBUATNYA :-
Untuk tahi minyak:
1. Masak santan dengan api yang sederhana.
2. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyak yang ada didalam kuali tersebut. Minyak yang berlebihan boleh digunakan untuk kuih.. Biarkan kuali tanpa perlu basuh terlebih dahulu.
Kuih kole kacang:
1. Masak gula merah, gula pasir dan daun pandan bersama air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan tepung kacang hijau, santan, air gula merah dan garam ke dalam bekas yang sesuai dan kacau sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak tadi. Masakkan adunan dengan menggunakan api yang sederhana. Hendaklah dikacau selalu supaya adunan/kuih tidak bergentel.
4. Masak kuih sehingga pekat. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam bekas atau loyang.
5. Bila kuih telah sejuk, taburkan tahi minyak dan barulah dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan