Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 26 Oktober 2011

PARI MASAK ASAM KETUMBAR


Entri pertama resepi ikan...
Ini bermakna tuan empunya blog amat kurang memasak ikan didapur comelnye...
Hanya ikan bertuah saje yang akan menjadi mangsa..
mesti suke ikan2 sedunia dengar nie..kakaka..
Maka, tuk resepi nie..ikan pari adalah ikan yang mendapat cabutan bertuah pertama kite..
Gasaklah ko pari..

Jom cek resepi..



BAHAN-BAHANNYA :-

1kg ikan pari (potong kecik skit)
1 ikat daun ketumbar ( cuci bersih2)
10 helai daun kesum
2 biji tomato (hiris)
Bendi (secukupnya)
2cm kunyit hidup * 
lada api* (ikut suke)
15 biji lada hitam*
10 tangkai lada kering*
2 batang serai (tumbuk manje2)
1 biji bawang merah besar*
5 ulas bawang putih(ketuk manje2)
2 cm halia*
2 kuntum bunga kantan (hiris)
3 cm belacan*
1/2 botol asam jawa tanpa biji (beli je kt pasar raya)
1 liter air
Bahan perasa (garam, ajinamoto)
 
CARA MEMBUATNYA :-

1.  Kisar halus bahan bertanda *. 
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, serai dan bahan kisar sehingga pecah minyak.
3.  Masukkan air biarkan mendidih seketika kemudian masukkan ikan, asam jawa, bunga kantan dan daun ketumbar. Reneh seketika, kemudian masukkan bahan perasa.
4. Akhir sekali, masukkan bendi dan tomato. Tunggu sehingga masak dan sedia dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan