Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 2 November 2011

KUIH CARA BERLAUK


Comel x kuih cara lauk kite..kikiki...
First time buat yang berlauk nie...
Dah lame nk buat since along  kite post kuih cara kt FB..

Yang nie along kite buat..budget dapat buat sebiji mcm nie..tp x de acuan yg bulat. 
Skrol ke bawah lagi, kite nk cite pasal along kite..hehehe..


Kat bawah nie gambar along kite. Name die Beby Rossdianty..Skang die kat London. Orang nye sangat cantik, bertanggungjawab dan penyayang kt semua adik2. Pengganti arwah mak. Rase rindu lak kat along skang nie.. Yang gambar tengah 2 family along kite.. Suami die (abg faro) kuat makan..hihihi... dan yang si kecil 2 ainan..Rindu giler kt bdk kenit suke gelak 2.. ... Dan gambar yang ketiga 2 along ngan kak lang kite (Leny Rabona).. masih single lagi tu..kakaka..Seorang interior designer.. Cantikkan..hehehe...
Along kite pandai masak tau.. Yang paling kite suke alog kite buat kek coklat..super Marvelous... 


K lah..meh tgk resepi kt bawah.

BAHAN-BAHANNYA :-

Inti kari daging

1 paket daging cincang (Jenama Ramly)
3 sudu  besar serbuk kari 
1 biji bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
2cm halia*
15 tangkai lada kering*
Daun kari ( ikut suke / kite racik halus2)
Tomato ( dadu kecil2)
Cili besar merah ( dadu kecil2)
Batang saderi (dadu kecil2)

CARA MEMBUATNYA :-

1. Kisar halus semua bahan bertanda *.
2. Panaskan kuali dan tumis bahan sehingga pecah minyak kemudian masukkan kari daging.
3. Tumis bahan sehingga garing atau rempah kari cukup masak dan masukkan daging.
4. Perasakan dengan bahan perasa (garam & ajinamoto) dan masak sehingga masak.

Bancuhan Kuih

BAHAN-BAHANNYA :-

150 g tepung gandum
2 biji telur gred A
125 ml santan pekat 
200 ml air
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu kecil minyak jagung / mentega cair
Gula pasir secukupnya
Secubit garam 

CARA MEMBUATNYA :-

1. Campur dan gaul sebati semua bahan kecuali gula. Nk senang kisar je ngan mesin pengisar. pastu tapis.
2. Panaskan bekas kuih cara dengan nyalaan api yang kecil  dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
3. Tuangkan adunan dalam acuan 3/4 penuh. Kemudian sudukan gula diatas kuih tadi. Gula akan masuk sendiri ke dalam kuih tadi. Tunggu sehingga masak dan angkat.
4. Ulangi sehingga selesai semuanya.


 

SELAMAT MENCUBA!!






Tiada ulasan:

Catat Ulasan