Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 23 September 2011

~~~@ KUIH BAKAR @~~~


Holla my dear.. sebelum ape2.. moh kite ikut gaye usop dalam hantu kak limah dulu ye..kite sole soley.. Sape setuju moh kite bakor je..Kite bakor je..hihihi..Malam tadi kite wat kuih bakar tuk breakfast pg nie.. kite sampai2 umah je..masuk bilik letak beg,bukak hijab, x yah tukar baju keje ..terus ke dapur ye puan2..hehehe..kite malas nk g mandi dulu..sebab kite nak buat kan kuih yg sangat meruntun kalbu kite..nanti bile mandi dulu, kite kene mandi lagi pas buat kuih nie..Jangan contohi adegan malas malasan nie..

Kite google dapur kite tuk searching item2 yang kite perlu dalam pembikinan kuih nie. Kak lang kite sibuk tanye kite nak wat kuih ape. Bile kite kate wat kuih bakar..yang pastinye die suke. kite wat awal sebab tuk die bersahur sok..die masih dalam misi menunaikan puasa 6 die..2 lah suke wat last minit.


kite suke buat kuih nie sebab sangat simple..penyediaan bahan cuma ambil masa kite 1/2 jam je. Pas2 masukkan dalam oven dan tunggu die masak je.. Sambil tunggu tu boleh ler kite g mandi dan solat dulu.. Abis semua 2 kuih kite masak dah.. Semerbak ler bau pandan kt dalam umah kite.. Resepi nie asalnya dari Blog CMG. Kite copy paste kat cni..Bile kite buat sesuatu resepi dengan mengikut sukatan yang betul pasti cantik makanan kite.. Jangan malas nak menyukat tau.. Ringan2 kan tangan, hasilnye berbaloi2...:) Jom jenguk resepi nie..



BAHAN-BAHANNYA :-

2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
600 ml santan
250 ml jus pandan (kisar 4 -5 helai daun pandan dengan 200 ml air, perah dan tambah air untuk mendapatkan 250 ml)
Sedikit pewarna hijau
1 cawan gula
1/2 camca teh garam
2 camca besar minyak sapi, dicairkan (resipi asal guna mentega)



CARA MEMBUATNYA :-


  1. Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser tin (4 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dengan aluminiun foil dan lenser juga aluminium foil tadi. Biar berlebih sikit dibahagian kanan dan kiri tin, supaya senang nak keluarkan kuih bila masak nanti. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 di atas , dan kacau dengan whisk hingga larut dan halus atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Tapis adunan dan ketepikan.
  3. Panaskan tin dalam ketuhar selamat 5 minit. Berhati2 keluarkan tin dan curah no. 2 ke dalam tin dan bakar kembali.
  4. Sambung membakar selama 40 - 50 minit lagi hingga permukaan kuih keperangan dan sedikit berkerak. Bila masak, longgarkan tepi kek dengan pisau dan biar sejuk sepenuhnya dalam tin. Potong dan hidangkan.... 

 Lastly...kite suke ros tomato kite..hehehe..

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan