Salam sayang2 kite semua..2day kite nak kongsi resepi yg Da' Walla yang pernah kite buat..hehehe..percubaan kedua kite mengkek kek pisang..kikiki..Menangis semua meow2 kite kt umah nie, rase Da' Walla Cake kite...Perasan tahap Gaban!!! Tapi ia terbukti secara klinikal..hahaha...Maksu kite suke, family kite pon..Seperti biase, kite dapat resepi dari Blog CMG. Tq to blog CMG atas Da' Walla resepi..Pasnie kite dah x beli dah banana cake nih..kite dengan bangganye akan buat sendiri...Kompom sodap!! CMG kite copy paste resepi nie ye..
BAHAN-BAHANNYA :-
250 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur gred A
15 gram ovallate
150 gram gula halus
225 gram pisang emas, lecek halus
1 camca teh esen vanilla atau 3-4 titik esen pisang
100 gram mentega dicairkan*
125 gram minyak jagung*(*disatukan)
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Ketepikan.
- Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar hingga semua bersatu, tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga adunan pekat seperti adunan kueh baulu. Perlahankan kelajuan dan masukkan pisang lecek, putar rata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis. Akhir sekali tambah minyak jagung + mentega cair tadi, kacau hingga sebati. Tuang dalam tin, bakar 40 - 45 minit atau hingga kuning keemasan. Uji kek dengan mencucuk bahagian tengahnya dengan lidi sate, jika keluar bersih, tanda kek anda telah masak. Sejukkan sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan