Kedua kalinya kite buat kek keju.. Kali pertama tu masa mak kite ade ngan kite. Tapi mase 2 kite nye kek keju rase masam sebab kite lupe nk letak gule...hahaha...Yang kedua kalinye sangat2 yummy...Lemak berkrim.. kite suke.. Tapi kite buat versi hangus kt atas kek tu.. Nampak je macam hangus tp x pahit pun..manis je..menambah aroma pada kek tu. Gune kan mod api atas je pada oven 2 untuk dapatkan hasil macam nie..tapi buat bile mase bakar kek tamat lah ye.. cume ambil tempoh 3 minit je pada suhu 190 darjah tuk hasil mcm nie.. Peringatan untuk bahagian bawah jangan lak buat mcm nie tau..nanti berkerak lak..Anyway, kite feel gojes sesangat makan kek nie..hehehe...
BAHAN-BAHANNYA :-
150g cream cheese
300 ml susu segar
80 g mentega atau marjerin
80 g tepung gandum
80 gram gula icing
3 biji telur saiz A
1 sudu Jus lemon
CARA MEMBUATNYA :-
1. Masukkan susu segar, cream cheese dan mentega dihangatkan sehingga cair dan sebati. Kemudian rehatkan seketika dan dibiarkan sejuk sedikit.
2.Pukul telur putih bersama gula sehingga benar2 ringan (meringue). ia tidak akan jatuh walau kite terbalikkan.
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur hingga kembang. Selepas itu, masukkan adunan cheese yang telah dicairkan tadi, kacau seketika menggunakan hand whisk.
4. Ayakkan tepung sedikit demi
sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand
whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik jus lemon, gunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2.
5. Acuan kek disapu dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bekas kek yang mengandungi adunan tadi diletak atas satu bekas yang tahan panas dan dicurahkan air hangat didalamnya. Biarkan bekas kek tadi terapung di dalam bekas tadi kemudian dibakar pada suhu 160 darjah selama 50 minit.
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik jus lemon, gunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2.
5. Acuan kek disapu dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bekas kek yang mengandungi adunan tadi diletak atas satu bekas yang tahan panas dan dicurahkan air hangat didalamnya. Biarkan bekas kek tadi terapung di dalam bekas tadi kemudian dibakar pada suhu 160 darjah selama 50 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan