Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 5 Oktober 2011

BISKUT KACANG MAZOLA


Kite suke biskut nie....terasa macam nak raya pulak.. hehehe..sebenarnya, kite GERAM.. Kenape?? hehehe.. Cermin oven kite pecah.. Dan kite dh x tau nak buat mcm mane lagi.. tuk mengawal perasaan nie, lebih baik kite lepaskan pada biskut nie.. Kite genyeh kuih nie kuat2. Memang sakit tul rasenye.. Sedih pun ade.. adoi ai.. kite lupe kan jelah kisah 2.. Mgkn nie je jasa akhir die buat kite. So, buat sementara waktu, kite nk buat kek or biskut, gune oven kak long kite dulu..hehehe.. Alg ku sayang..pinjam oven dulu ye.. :).. 

Sesiapa nak cube resepi nie kite share kt bawah 2.. try lah simple resepi nie.. Best sangat..


BAHAN-BAHANNYA :-

200g tepung gandum
200g kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
50 g gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
100 g Kacang yg telah dipanggang
Kuning telur (sapu atas biskut)
Sedikit garam
 
CARA MEMBUATNYA :- 

1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut. 
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yang pembakar.
4. Hiaskan dengan  kacang  yang telah dipanggang  di atas doh tadi.
4. Sapukan atasnya dengan kuning telur dan bakar di dalam oven hingga masak kekuningan.



1 ulasan:

  1. Nice biscuit, thanks for recipe, gave me some idea to make for the coming festive.

    BalasPadam