Jangan bosan ye..Kite suke buat kek..hehehe..Mai ler cube resepi nie.. Keknye lembut je..kite malas nak borak sebab ari nie kite nak masukkan banyak sikit resepi yang terbantut penyiarannya..hehehe..baru buat separuh jalan dh ade org ganggu kite nk taip resepi..2 yang jadi malas 2...Selamat mencube ye.. resepi nie kite dapat dari kak azlita.
BAHAN-BAHANNYA :-
6 biji telur
110 gm gula
150 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 ovalette
100 gm mentega dicairkan
30 gm susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil kopi segera*
(campurkan kedua2 bahan * dengan 3-4 sudu besar air panas, kacau sebati)
CARA MEMBUATNYA :-
1.Panaskan dulu oven pada suhu 175 C.
2.Ayak tepung dan serbuk penaik, ketepikan
1.Panaskan dulu oven pada suhu 175 C.
2.Ayak tepung dan serbuk penaik, ketepikan
3.Pukul telur, tepung, gula dan ovalet pada kelajuan
maksima selama 10 minit sehingga adunan bertukar keputihan dan
berkrim. Untuk uji adunan, angkat adunan dengan pemukul dan buat kiraan 1
-10 baru adunan jatuh
4. Tuangkan mentega cair, susu pekat manis dan esen
vanila, pukul pada kelajuan perlahan
5. Bahagikan adunan kepada 2 sama banyak. Masukkan
bancuhan pes coklat pada salah satu adunan dan biarkan satu lg adunan
pada warna asal.
6. Lapis kan bancuhan secara selang seli.
7. Letakkan di tengah2 oven dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan tadi selama lebih kurang 40 - 45 minit atau sehingga kuning keemasan. Biarkan kek dalam loyang selama 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas wire rack untuk sejuk sepenuhnya.
7. Letakkan di tengah2 oven dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan tadi selama lebih kurang 40 - 45 minit atau sehingga kuning keemasan. Biarkan kek dalam loyang selama 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas wire rack untuk sejuk sepenuhnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan