Holla!! Jom layan kite buat kuih nie..sedap nie..Ahad lepas, kite teringin nk makan pulut panggang.. Tp cume satu bahan je kite terhabis gune mase masak tuk tengahari 2.. Kite terpakai habis gune serai. Alamatnya kite postpone lagi niat untuk buat kali nie. Maka dengan rasminya , kite beralih arah tuk buat kuih seri muka nie. Kite dapat resepi nie dari blog kak azlita. Dan kita mohon copy paste kat sini.
SORRY LER..POTONGAN KITE X CANTIK.. PISAU PEMOTONG KITE PATAH..HAHAHA..
GANAS KAN..
BAHAN-BAHANNYA :-
Utk bahagian bawah
2 cwn beras pulut - direndam (3-4jam)
3 sudu kelapa parut - putih saja
secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Masukkan pulut dlm periuk nasi dan tanak mcm masak nasi ( sukatan 1cwn pulut=1cwn air)
2. Gaulkan kelapa parut dgn garam.
3. Setelah pulut masak gaulkan pulut dgn kelapa td
hingga rata. Ambil loyang alas kan dgn plastik, oleskan dgn minyak masak dan
masukkan pulut td ke dlmnyer ratakan. Tekan pulut hingga padat dan mampat.
Kemudian masukkan dlm kukus dan kukus selama 15 minit.
Utk bahagian atas
Utk bahagian atas
2 cwn tpg gandum
2 cwn gula - dimasak bersama daun pandan dan sedikit air
2 biji telur - di buang tali pusat
secubit garam
1 biji santan kelapa
beberapa helai daun pandan - diblend dgn air kemudian tapis ambil airnyer saja.
pewarna hijau
pandan emulco
CARA MEMBUATNYA :-
1. Blend tpg, telur dan garam dgn santan. masukkan air daun pandan dan gula. Masukkan pewarna hijau dan pandan emulco .
2. Masak bahan ini atas dapur hingga
bahan menjadi sedikit pekat. Tuangkan bahan atas pulut td dan kukus.
* Sukatan ini adalah untuk 2 loyang 8' klu nak buat utk satu loyang bahannya
hendaklah di bahagi 2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan