Assalammualaikum dan selamat pagi semua..
Bestnye sape yang cuti ari nie..
Kite jeles ya amat..
Ade x sesiapa yang sudi nk replace tmpt kite..
Sila angkat tangan segera..
hahahaha....
Nampak sangat malasnye..
Pagi nie pun kite masak bermalas-malasan...
Kite just wat kuih cara nie je...
hehehehe..
Ha tu..
Sape bisik2 dalam hati..
kate kite malas..
Babab kang..
Kite dengar tau...
Mintak ampun balik kt kite...
Ha..takut...
Hihihihihi...
Ape pun meh cube resepi nie..
Simple resepi je...
Tp kite suke..
Letak gule lebih sikit kt kuih 2...
Bile gigit memancut air gule keluar...
Sangat adventure makan kuih nie..
Jaga2 baju ngan tudung korang...hahaha...
Jom cek resepi...
Sila angkat tangan segera..
hahahaha....
Nampak sangat malasnye..
Pagi nie pun kite masak bermalas-malasan...
Kite just wat kuih cara nie je...
hehehehe..
Ha tu..
Sape bisik2 dalam hati..
kate kite malas..
Babab kang..
Kite dengar tau...
Mintak ampun balik kt kite...
Ha..takut...
Hihihihihi...
Ape pun meh cube resepi nie..
Simple resepi je...
Tp kite suke..
Letak gule lebih sikit kt kuih 2...
Bile gigit memancut air gule keluar...
Sangat adventure makan kuih nie..
Jaga2 baju ngan tudung korang...hahaha...
Jom cek resepi...
BAHAN-BAHANNYA :-
150 g tepung gandum
2 biji telur gred A
125 ml santan pekat
2 biji telur gred A
125 ml santan pekat
200 ml air
Beberapa titik pewarna hijau
2 titik emulco pandan
4 sudu kecil minyak jagung / mentega cair
4 sudu kecil minyak jagung / mentega cair
Gula pasir secukupnya
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Campur dan gaul sebati semua bahan kecuali gula. Nk senang kisar je ngan mesin pengisar. pastu tapis.
2. Panaskan bekas kuih cara dengan nyalaan api yang kecil dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
3. Tuangkan adunan dalam acuan 3/4 penuh. Kemudian sudukan gula diatas kuih tadi. Gula akan masuk sendiri ke dalam kuih tadi. Tunggu sehingga masak dan angkat.
4. Ulangi sehingga selesai semuanya.
* Jangan makan masa kuih panas okey...Lecur lidah kite x tau ye.. SELAMAT MENCUBA..
2. Panaskan bekas kuih cara dengan nyalaan api yang kecil dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
3. Tuangkan adunan dalam acuan 3/4 penuh. Kemudian sudukan gula diatas kuih tadi. Gula akan masuk sendiri ke dalam kuih tadi. Tunggu sehingga masak dan angkat.
4. Ulangi sehingga selesai semuanya.
* Jangan makan masa kuih panas okey...Lecur lidah kite x tau ye.. SELAMAT MENCUBA..
bestnye..cntik je tbentuk..hehe..kalo yg cara berlauk pn lbh kurg sma ke caranye?
BalasPadamQaira..same je..cume kene wat lauknye lah..
BalasPadamganti kan perwarna tu dengan serbuk kunyit / pewarna kuning je..:)..nk best serbuk kunyit lah..
Ya Allahh...
BalasPadamSedapnya kuih cara ni~!!!
Lama dah tak makan hehee..
Tolong pos kat sini dua tiga mangkuk hehee..
alaaaaaaaaa... nampak sgt tempting tapi kite x pandai buat kuih... :(
BalasPadamkita ada kutuk2 hehehe... minta maaf ye..
BalasPadamminta satu kuih cara ni boleh tak?
Thanks fiollow..banyak resepi best ek kat sini.. :P
BalasPadamIncek fik..Kite anta 1 periuk kt awak..:)
BalasPadamInaAchik..kite suke awak dtg blog kite..aaaaaa...
Ratu Kebaya...It's okey.. Maaf diterima..Boleh je kalau awak sudi...
MyRule..Wlcm..