Resepi biase2 je.. Tapi 2 lah yang slalu menambat jiwa rase kite..kikiki.. Makan panas2.. Haish memang x leh cakaplah.. Best gile.. Sesuai tuk sarapan pagi family kite.. Kite nak sayang2 kite semua cube tau resepi nie.. Serius kite x tipu.. memang best..
Hitam itu, slalunye menawan kan..:).. |
Rase sensasi..hehehe!!! |
BAHAN-BAHANNYA :-
1 bungkus mee kuning (rendam manje2 ngan air hangat)
100g ayam (potong kecil2)
2 keping fish cake
100g cendawan kering (rebus/rendam sampai kembang)
4 ulas bawang putih ( pecah manje2 je)
6 tangkai lada kering (potong panjang2)
1 sudu minyak bijan
4 sudu kecil minyak masak
4 sudu kicap pekat
5 sudu kicap cair
1/2 serbuk lada putih / lada sulah
200ml air/stok ayam/stok daging/stok udang
Sawi ( ikut nak banyak mane k)
CARA MEMBUATNYA :-
1. Panaskan kuali dan tumis bawang putih dan lada sehingga naik bau menggunakan dua2 minyak tadi.
2. Masukkan ayam dan fish cake, dan cendawan goreng seketika dan masukkan air. Nak best pakai stok ayam / stok daging. Nak lagi best gune stok udang..
3. Masukkan lada sulah, kicap dan perasakan dengan bahan perasa ( garam dan ajinamoto).
4. Pekatkan kuah dengan menggunakan bancuhan tepung jagung.
5. Tunggu sehingga masak dan sedia dihidangkan.
waaaa..terliur gitu...hehe
BalasPadamwaa...tergode kan..hehehe
BalasPadam