Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Isnin, 10 Oktober 2011

SAMBAL DAUN


Dah lame nak buat.. Akhirnya terlaksana juga..Tp x tau lah betul ke tak nie.. Percubaan pertama. Resepi nie pun kite google jer.. Dah x de orang2 tue nak tunjukkan mcm ne nak buat.. Mase arwah wan ade dulu x nak belajar..Hahaha...bile teringin nak makan baru hegeh2 nk cari resepi. 

Peristiwa sambal nie, dari pagi sampai tengahari, kite duk cari daun kadok.. Mcm hampeh.. boleh x de. Tapi akhirnya kite jumpe jg. Lepas nie dah tau nak cari kt mane. Oklah jom risik resepi kite nie. Resepi yang nie kite x ingat, amek kat mane. Maaflah kite copy n paste kt sini tanpa kreditkan kt sesiape.. Sebab banyak versi sambal daun nie kite copy. Kite hilang ingatan jap yang mane satu empunya resepi nie.


BAHAN-BAHANYA :- 

1 ikat pucuk ubi ** 
8 batang serai - saiz yg gemuk2 tu** 
5 helai daun kunyit 
10 helai daun pucuk kaduk 
15 helai pucuk labu 
 500gm tempoyak 
200gm cili api kampung nak bagi kaw2 pedasnye. ni baru ikut respi asal. nak kurangkan pun bleh. ikut citarasa 
100 gm ikan bilis 
4 Papan petai - dibuang kulit n dibelah dua 
300gm udang - saiz sederhana 
1 inci kunyit hidup 
garam secukup rasa 
gula secukup rasa 
santan dr 1 1/2 biji kelapa 
2-3 biji cili merah - dihiris2 atau dibelah dua je. 

CARA MEMBUATNYA :- 

 

1. Tumbuk cili api brsama kunyit idup dan garam dalam lesung, hingga lumat, ketepikan. 

2. Hiris serai halus2, kemudian tumbuk dalam lesung separuh hancur je. Kemudian hiris semua sayuran bertanda ** halus2 mcm nak buat bunga rampai tu. Untuk pucuk ubi pula, bila dah hiris, basuh dan ramas dgn garam kasar, utk hilangkan lendir dan air hijau daun ni. tapi x nak buat pun tak pe. 

3. Basuh udang n buang kepala je.

4. Panaskan kuali (guna kuali lebih sesuai masak ni). masukkan cili padi dan udang. kacau n kecutkan udang hingga air udang kering. lepas tu masukkan petai. kacau dan biar lebih kurang 1 minit. 

5. Masukkan plak santan. masak sehingga santan hampir masak dan mendidih then baru masukkan n sayur - sayuran yang telah dihiris tadi dan juga ikan bilis. masak sayur masak. tapi jangan plak sayur tu sampai lembik. 

6. Masukkan pulak tempoyak dan cili merah yg telah dihiris. kacau sebati dan masak hingga rasa santan dan tempoyak tu sebati. agak2 dalam 3 - 4 minit. tambahkan gula secukup rasa. time ni test lah rasa masin tu cukup ke tak. kalu tak cukup tambah garam lagi. kacau sebati, dan siap untuk dihidangkan. 

 

 



2 ulasan:

  1. Tahniah lily susah payah buat akhir terlaksana juga sambal masak ni. Thank you juga sudi bawakan sambal untuk su ye..dah lama betul tak makan sambal ni..

    BalasPadam
  2. yeyeye...akhirnya..same2 su.. hope rase die samelah..tp kurang tempoyak skit rasenye..hahaha

    BalasPadam