Dah lame nak buat.. Akhirnya terlaksana juga..Tp x tau lah betul ke tak nie.. Percubaan pertama. Resepi nie pun kite google jer.. Dah x de orang2 tue nak tunjukkan mcm ne nak buat.. Mase arwah wan ade dulu x nak belajar..Hahaha...bile teringin nak makan baru hegeh2 nk cari resepi.
Peristiwa sambal nie, dari pagi sampai tengahari, kite duk cari daun kadok.. Mcm hampeh.. boleh x de. Tapi akhirnya kite jumpe jg. Lepas nie dah tau nak cari kt mane. Oklah jom risik resepi kite nie. Resepi yang nie kite x ingat, amek kat mane. Maaflah kite copy n paste kt sini tanpa kreditkan kt sesiape.. Sebab banyak versi sambal daun nie kite copy. Kite hilang ingatan jap yang mane satu empunya resepi nie.
BAHAN-BAHANYA :-
1 ikat pucuk ubi **
8 batang serai - saiz yg gemuk2 tu**
5 helai daun kunyit
10 helai daun pucuk kaduk
15 helai pucuk labu
500gm tempoyak
200gm cili api kampung nak bagi kaw2 pedasnye. ni baru ikut respi asal. nak kurangkan pun bleh. ikut citarasa
100 gm ikan bilis
4 Papan petai - dibuang kulit n dibelah dua
300gm udang - saiz sederhana
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa
gula secukup rasa
santan dr 1 1/2 biji kelapa
2-3 biji cili merah - dihiris2 atau dibelah dua je.
Tahniah lily susah payah buat akhir terlaksana juga sambal masak ni. Thank you juga sudi bawakan sambal untuk su ye..dah lama betul tak makan sambal ni..
BalasPadamyeyeye...akhirnya..same2 su.. hope rase die samelah..tp kurang tempoyak skit rasenye..hahaha
BalasPadam