BAHAN-BAHANNYA :-
500g daging lembu/kerbau/kambing/ayam (potong kiub/nipis ikut suke)
3 sudu kecil lada hitam (tumbuk lumat / kasar ikut suke)
6 ulas bawang putih ( pecah manje2 je)
2 labu bawang merah besar (hiris kasar)
3cm halia (hiris panjang2)
1 biji capsicum
2 biji tomato
Daun bawang (potong panjang)
Batang saleri (potong serong)
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair manis (best kipas udang)
1/4 cawan air asam jawa
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak bijan
CARA MEMBUATNYA :-
1. Campur kedua-dua minyak dan tumis bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
2. Masukkan daging dan tambahkan air juga air asam untuk melembutkan daging. Tunggu sehingga airnye tinggal lebih kurang 1 cawan.
3. Kemudian, masukkan kicap,dan gaul sebati. Perasakan dengan bahan perasa (garam & ajinamoto) kemudian pekatkan kuah dengan larutan tepung jagung. Gaul sehingga agak pekat.
4. Masukkan capsicum, tomato, hirisan bawang merah dan daun bawang. Tumis dalam 2 minit dan angkat. Sedia dihidangkan.
* Kanak-kanak amat menyukainye..:)
mcm masakan hotel la...rasanya sy jumpe mskan ni kat hotel la...hehe
BalasPadamhaish...malu nie...hahaha..rasenye masakan kite belum sampai taraf hotel lagi..
BalasPadam