Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 12 Oktober 2011

ROTI ARAB


Assalammualaikum,

Rindu nak mencoret...baru sehari kite tinggal tp mcm seminggu je rasenye... Pagi tadi kite cube buat roti Arab nie.. Dulu masa bulan puasa, kat bazar banyak orang jual nie..RM0.80 seketul.. Kalau kite buat sendiri, rupenye modalnye sikit je..Senang pun senang je.. Better buat sendiri.. 

Maafler..hiasan kite sempoi je..kite nk cepat..nk g keje...hehehe

Meh cni kite risik2 resepi nie.. Tp satu hal je kite nk ingat kan cara nak buat resepi nie.. Masa canai adunan kene betul2 nipis. Kalau x die tak kembang.. Sebab kite dah cube.. Hairan tul kite.. Bile buat ade yang kembang ade yang tak..Ingat kan kawalan api kite... rupenye, die nak kene wat nipis2 je..  Nipis2 tau.. Sure jadinye.. Sangat sedap makan bile panas..Makan ngan kuah kari sangat sesuai k.. Nak makan gitu pun boleh..Sebab die manis2 skit..

Sangat berpuas hati, abah kite suke..Dan kite x suke die beli makanan kat luar.. Biar kite je yang buat..Dijamin bersih..:o). Resepi nie akan dapat dalam 18 buku roti.  Resepi nie kite dapat dari  blog kak izah. Time kasih atas resepi yang best nie..Best sesangat.. :) kite copy paste kat sini ye..

BAHAN-BAHANNYA :-

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6g yis
500g tepung gandum

CARA MEMBUATNYA :-

1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
2. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
3. Perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
4. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
5. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
6. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
7. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

Jangan terkejut lak nanti..dalam roti nie sebenarnye kosong..Enak dimakan ketika panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan