Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 15 November 2011

PAJERI NENAS


Assalammualaikum....

Kite malas nak bercoloteh..
X cukup mase lah..
just nk share resepi nie..
Best tau...
Jangan lupe cube ...okey.. 

Have A nice day!!


BAHAN-BAHANNYA :-

1 biji nenas sedang yang hampir masak (jangan yang terlalu muda dan terlalu tua)
10 tangkai lada kering*
1 biji bawang merah besar*
5 biji bawang putih*
3 sudu besar serbuk kari*
1 sudu serbuk kunyit*
2 sudu serbuk rempah (biji ketumbar, jintan putih, jintan manis dikisar halus setelah disangai)
Rempah tumis (Bunga lawang, kulit kayu manis dlln)
2 sudu besar kerisik
200ml santan pekat
Bahan perasa (Garam, ajinamoto dan gula)

CARA MEMBUATNYA :-

1. Kisar sehingga lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan kuali dan tumis rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar  juga serbuk rempah dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan nenas yang telah dipotong tadi. Perasakan dengan bahan perasa.
4. Tunggu sehingga kuah sedikit pekat kemudian barulah dimasukkan kerisik. Masak sebentar dan sedia dihidangkan.

* Pajeri nenas harus ade rasa masam, manis dan manis.

3 ulasan:

  1. hmmm.. dah dpat idea nak masak apa malam ni. hiksss. thanks yer.

    Selalunya kalau masak pajeri, saya akan masukkan gula perang ataupun gula nipah.

    BalasPadam
  2. hehehe..sama2..owh yeke..pas nie nk try ltk gule nipah lak..

    BalasPadam
  3. menarik ni. suke makan. hehehe

    BalasPadam