Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 18 November 2011

RENDANG DAGING DAYANG


Assalammualaikum..

Waktu kite masukkan entri nie..hujan lebat kat sini...
Perut kite pun rasa lapar sesangat..:(
Tambah lak nk masukkan entri rendang nie..Lagi keroncong perut nie..
Terasa2 keenakkan rendang  kat tekak...
grrrrrr..geramnya....
Sebenarnya.. kite buat rendang nie mase Raya korban ari 2..
Pekena ngan nasi hujan panas.. sebab 2 rendang kite x berapa kering.. baru best!!
Selain 2 kite ade buatkan ayam masak merah, pulut kuning, muffin coklat , kek pisang dan apam pelangi..
Sudah pastilah jarum penimbang berat badan gerak kekanan beberapa skala lagi..
Huh..abislah..

Nama resepi nie sempena nama mak kite...
Mak yang ajar kite buat rendang nie..
Takkan sama dengan rendang yang dijual di luar sane..
Setiap kali menyediakan rendang nie..
Hati kite sayu..
Hanya Allah yang tau perasaan tu..
Al-Fatihah buat mak tercinta..

Jenguk resepi dibawah..:)


BAHAN-BAHANNYA :-

1kg daging
1 biji bawang merah besar*
5 ulas bawang putih*
20 biji cili padi*
10 tangkai lada kering*
2 batang serai * 
2cm kunyit hidup*
2cm lengkuas*
2cm halia*
4 sudu besar kari daging (kite suke gune Babas)
1/2 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu serbuk rempah campur (ketumbar, jintan manis dan jintan putih(sangai dulu pastu baru kisar))
Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang dlln)
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit (hiris nipis)
Bahan perasa (Garam, ajinamoto, gula)
1/2 cawan air asam jawa
200ml santan pekat
Air secukupnya untuk melembutkan daging

CARA MEMBUATNYA :-

1. Daging dipotong kiub sederhana besar. Bersih dan toskan air daging.
2. Kisar lumat bahan bertanda *.
3. Panas kan minyak dan tumis rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian tumis bahan dikisar sehingga pecah minyak.
4.  Masukkan serbuk kari dan kunyit. Tumis sehingga garing kemudian barulah dimasukkan daging. Masak sehingga air daging menjadi kering dan sekiranya daging masih belum empuk masukkan air lagi kedalam gulai.  Masukkan juga air asam jawa tadi.
5. Masukkan santan pekat  ke dalam  gulai rendang dan masak sehingga kuah menjadi pekat dan kelihatan pecah minyak.
6. Setelah itu, barulah dimasukkan kerisik, hirisan daun kunyit dan bahan perasa.
7. Keringkan rendang mengikut tahap kering yang anda suke pada nyalaan api yang kecil.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan