Assalammualaikum...
Salam Isnin buat semua..
Selamat bertugas dan harap2 semuanya ceria..
Hari nie kite nak share resepi nasi serai nie..
Sangat best..
Bau Serai menaikkan aroma nasi...
Amat menggoda rase kite..
Untuk buat resepi nasi2 sebegini..
Kebiasaannya, kite gune beras basmathi..
Sebabnye, nasi x mudah lenyek
dan
kalau dimasak dengan sukatan yang betul..
Nasi akan jadi sebutir sebutir..
Nampak elok je nasi yang dimasakkan..
Oklah..
Meh cek resepi kat bawah nie k..
BAHAN-BAHANNYA :-
4 cawan beras basmathi (rendam dlm 1/2 jam sebelum masak)
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang holland (dadukan)
4 ulas bawang putih (ketuk manje2 je)
1cm halia (tumbuk sampai lumat)
2 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
5 btg serai(ketuk manje jg)
2 kiub pati ayam
air secukupnya
1 sudu minyak sapi
2 sudu besar minyak jagung
50g kacang gajus dan kismis
CARA MEMBUATNYA :-
1. Panaskan kedua2 minyak di dalam kuali.Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
2. Tumis bawang, halia dan serai sehingga kekuningan sedikit dan naik bau. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan beras dan air kedalam periuk. Kemudian masukkan bahan tumis, kismis dan kiub pati ayam. Masak seperti biasa.
4. Masukkan gajus apabila nasi sudah separuh masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan