Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 11 November 2011

SUP GEARBOX



Assalammualaikum...

Sayang2 kite shat x ari nie semuanya.. :)
Al maklumlah after raye nie..
Makan lak bende berminyak2 dan berlemak..
Rasenye ade gak seminggu nie berlaukkan daging ngan tulang sesaja..
Termasuk lah umah kite...
Penuh peti sejuk kite ngan penuh tulang ngan daging..
Banyak resepi yang kite nak cube buat ngan daging2 tu..
Tapi x berkesemptan lagi..
Maybe weekend nie lah berekspiremen ngan daging lak..kakaka...

Hari isnin lepas ..kite sempat buat sup tulang gearbox nie..
2 pun yang simple je... Kuah die yang light je..
X nak terlalu berempah..sebab seharian makan bende yang  berempah..
Dah tak tertelan dah..
So better yang cenggini je..
Letak baby lobak banyak2 ..layan hirup kuah..
perghh..sangat heaven...
Tapi kite x suke nak slruuupp tengah2 tulang 2 ngan straw...
Rugi kan???
Hehehe..
Korang berani ke nk slurppp tengah2 tulang 2.. 
Orang kate yang kat c2 yang BEST..
Tapi kite x moooo...
Cukup ler makan daging yang melekat kt tulang..
huhuhu...

Selamat mencube tau.. Cek resepi kat bawah...

BAHAN-BAHANNYA :-
  
5 ketul Tulang gearbox
1 labu bawang besar (hiris)
5 ulas bawang putih (tumbuk manje2)
2 cm halia (hiris)
2 cm lengkuas (hiris)
1 sup bunjut tulang adabi 
2 batang daun saderi (hiris kasar)
baby carrot ( ikut suke)
Tomato (ikut suke)
Daun bawang /  Daun sup
3 liter air

CARA MEMBUATNYA :-

1. Panas kan minyak didalam periuk tekanan. Masukkan sup bunjut seterusnya tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas sehingga wangi.
2. Masukkan air diikuti tulang. Masukkan bahan perasa dan baby carrot. Tutup periuk tekanan dengan ketat biarkan selama 1/2 jam. 
3. Selepas itu, masukkan hirisan saderi dan tomato biarkan seketika dan siap dihidangkan.









Tiada ulasan:

Catat Ulasan