Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Ahad, 25 November 2012

ROSEMARY CHICKEN GRILL

Assalammualaikum...


Waaaa...tergode tak ngan ayam grill sy???..hehehe..Salam hujung minggu buat kalian yg sudi singgah blog sy nie..Mesti mcm2 perancangan korang kan since anak2 cuti sekolah nie...x kurang hebat juga, pekerja2 yang makan gaji mcm sy yang ambil cuti panjang tuk bersama keluarga yang tercinta...Masa2 beginilah dapat kita gunakan untuk mengeratkan kasih sayang antara ahli keluarga kite kan.  Betul x?? Teringat masa sy kecil2 dulu..Waktu cuti sekolah dulu, kawasan rumah sy jadi sunyi. Sepi semacam je rase. Sy dan keluarga dulu, tinggal di kawasan asrama sekolah Senibai, Johol, Negeri Sembilan. Mak sy dulu keje sebagai tukang masak di asrama sekolah. Bila cuti panjang, pelajar2 asrama mula mengosongkan asrama untuk bersama2 keluarga tercinta. Maka tinggal kami jelah. Maka hilanglah, aktiviti hiruk pikuk bersama rakan2 asrama waktu tu. Hinggakan bunyi burung hantu pun boleh kedengaran kuat di atas bukit kebun getah ditepi kawasan sekolah. Memang sunyilah. Ketiadaan penghuni asrama juga menyebabkan income business keluarga pun berkurang. Dulu kami cume berniaga kedai runcit je. Pelanggan utama kami adalah penghuni asrama dan penduduk kampung tu. The best part masa tinggal disana adalah bila, penghuni asrama kembali semula ke asrama ni. Kenapa best?? Sebabnya, masa nilah berniaga sgt2 best.. Petang menanti kepulangan dorang sampai dari kampung masing2..Mak dh sibuk buat kuih muih tuk jualan dan tak lupe jugak mee goreng. Kuih yang terlaris masa tu adalah kuih udang. Sos kuih udang memang marvellous lah. Masa ni, x cukup tangan nak handle. We all adik beradik sama2 jage kedai. Laci duit masa tu memang penuh ngan duitlah kan. Boleh lihat, senyuman mak masa tu. Penat lelah die berbaloi2. Mak sy memang pandai masak nasi lemak dan sambal tumis ikan bilis. Dengan perniagaan nasi lemak tu jugaklah mak membesarkan kami adik beradik. Sehinggakan habis SPM saya masih mengikut mak berniaga nasi lemak dan keropok2 dalam van. Mak memang berusaha keras tuk membesarkan kami. Terima kasih mak..kami slalu mencintaimu..Korang sedekahkan Al-Fatihah buat mak sy ye..

Mak sy juga sgt menyayangi sy juga...Sebabnya die akan menyediakan makanan yg sy suke. Kesukaan sy adalah ayam dan ketam. Sy kurang makan ikan..Hanya ikan2 yang terpilih jelah yg boleh masuk tekak sy.. Demand kan. Kari ayam dan kari ketam adalah kegemaran sy. Knp kari?? Sebab tu baka abah sy. Abah mmg suke kari..Kemana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi..The best kari adalah kari yang dibuat oleh Abah.. Memang sedaplah..Kalah kari mamak..Rindunye nak balik kampung..Sy x balik kampung juga minggu nie.. :( Kalau korang perasan, kat blog nie pun banyak masakan bertemakan ayam dari ikan..Hehehe..Nak buat mcm ne, tuan punya blog gilakan ayam. Entri hari nie pun, ayam juga..hehehe..Tapi yang nie lebih sihat skitlah..Sebab grill je. Lagipun sy tengah diet.. Last month, along sy belikan pemanggang ajaib tu. Maka sy pun mulelah memanggang dan grill segala. Hampir tiap hari nie..hehee..Bosanlah penghuni rumah nie nanti.


Resepi ayam grill nie, mudah je..Sy gunakan bahan ready made tuk ayam grill nie. Sy ambil jalan pintas jelah ni..Sebabnya balik kerja sy dah letih lah. Lately, sy bertugas dengan kadar maksimum setiap hari.. Banyak task yang menunggu. Kadangkala, sy buatkan task orang lain. Sebabnya, kerja sy terhenti sebab task die x siap lagi. Malas nak tgg boss sy bising. Jadi kerja dia kerja sy..Kerja sy, bukan kerja dia...Ha macam mana tu..sy layankan jelah. Janji niat sy kerja kerana Allah S.W.T. Cube tengok fail 2..Baru 1/3 je sy buat..Yang step lain blum lagi tu. Banyak yang sy belajar disini.. Jawatan yang dipohon tak sama ngan apa yang sy dapat. Sy bidang komputer selama nie..Kene buat hal2 pentadbiran dan kesetiausahaan..Wooooo..nak pecah jugak kepale nie mule..Tugas PA yang perlu kan ketelitian dalam task2 yang diberi. Tap Alhamdulillah, setelah 6 bulan..Sy semakin menyukai kerja sy. Sy suke sgt2..Bile sy tawarkan kerja sy pada teman2 kerja yang lain..semua menipis semahunya..hehehe..Kerja yang nampak senang..hakikatnya x semudah yang disangka. Kerja yang x putus2..Baru nak consentrate pada satu hal, datang hal yang lain. Dan kadang kala sy terlupe apa yang sy kene buat..2 yang boss sy bising tu..hehehe...Dah salah sendiri kan nak buat mcm ne..terima jelah..

Bile stress keje nie..mulut sy juga stress, sebab die asyik kene menyunyah..hehee..Nielah satu tabiat buruk sy..Kalau sy  stress sy suke makan..OMG..Payah betul saya buang tabiat nie..Kat bawah meja  keje sy, sy simpan biskut..wakakaa..Macam mana nak diet nieh..Lately nie juga, sy suke ambil nescafe..Setiap hari mesti pekene 2 bungkus. Dan sy rase, now i'm addicted.. Sy sakit kepala kalau  x pekene nescafe. Rase nak nangis sebab nk tido malam pun sakit..hurmm..senyum jelah..x perlu kata apa2.. :))..

Walau sibuk mana pun..Aktiviti memasak adalah hobi sy. Dari umur 11 tahun sy mula berjinak dalam bidang nie sehingga sekarang. Mustahil lah sy x masakkan...Memasaklah terapi jiwa sy. X sedar masa yang berlalu waktu didapur dan rasa gembira bila terhasilnya masakan yang sedap...Memandangkan masa  memasak  yang sedikit..maka bahan2 ready made sangat lah memudahkan kerja..untuk resepi kali nie, sy gunakan bahan2 herba rosemarry yang sudah siap dikisar dan tinggal diperap dan digrill. Untuk resepinya, jom periksa resepi kat bawah nie.



BAHAN-BAHAN :

3 potong bahagian peha ayam
3 sudu herba rosemary ready made
1 biji lada benggala
6 kuntum cendawan butang
2 biji kentang (dipotong baji)

CARA MENYEDIAKAN :

1. Gaul ayam, lada benggala, cendawan butang dan kentang dengan campuran herba rosmary dan perap ayam sekurang2 nya 1 jam.

2. Masukkan dalam pemanggang ajaib berserta bahan2 lain. Dan biarkan di atas api dapur.

3. Balik2 kan pemanggang dan masak sehingga ayam masak dan keperangan. 



"Selamat mencuba"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan