Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 27 November 2012

Sup " Crunchy"

Assalammualaikum..


 Ada macam menu diet x? Haaaaaa..X de…Sampai hati..Mai sini, nk kene jurus lintang nie…Mood diet sekarang. Harap2 berterusan sehingga mendapat bentuk badan yang diimpi2 kan..Perit tau nk kurus nie..Nak lemak berlipat2 senang jew.. buatlah senaman mulut slalu.... Cekodok ikan bilis pun leh menggugat iman waktu nie. Dulu kat tempat kerja lame, boleh lah juga on diet. Sebab tak banyak bisikan2 yang membinasakan diet  sebab I’m alone..keje sorang2…tp skrg pagi2 jew…ade je suara2 yang menggoda g café. Macam mana tu.. Punahlah impian.. Hati kate “ Tak pe lily..Esok ko pose ye” tp menjelang esok, kejadian semalam berulang kembali. Habis ko jemah..



This is my own recipes. Resepi nie hasil percubaan pertama. Idea from my sis, Miss Leny.. Die nak makan something different like chineese cooking.. A little bit of crunchy and sticky. Dah die nak..so I make it.. Simple jelah.. Before that,  just nak buat sup cendawan jew..but my sis suruh buat  sup sayur cendawan yang tidak terlalu pekat di taburkan kacang. When she bite, she can feel the crunchy inside the soup. But this is the awesome recipe. So for the best crunchy, I make the fried popia.  Simple popia  with black paper chicken as a filling.. The popia I just deep in soup . Let check the recipe..

BAHAN-BAHAN:

Kulit popia secukupnya
1 bahagian dada ayam  ( dipotong nipis)
cendawan tiram  secukupnya
cendawan enoki secukupnya
Hirisan nipis lobak
Daun bawang (Dipotong panjang)
4 ulas bawang putih ( didadu halus)
2 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
1 sudu kecill serbuk lada hitam
3 sudu besar bancuhan tepung jagung
Bahan perasa

CARA MENYEDIAKAN:

1.  Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih  sehingga naik bau dan keperangan.
2. Masukkan hirisan ayam dan tumis sehingga ayam ½ masak, Masukkan serbuk lada hitam, kicap manis dan sos tiram. Gaul sebati.
3. Masukkan cendawan tiram   dan layurkan dan perasakan dengan bahan perasa.
4. Pekatkan masakan dengan  bancuhan tepung jagung.
5. Gaulkan sehingga pekat dan masak.
6. Di atas kulit popia susunkan sayuran dan filing ayam. Gulung popia dengan kemas dan boleh digoreng.


BAHAN-BAHAN SUP SAYUR :

1 mangkuk cendawan tiram dan cendawan enoki
Hirisan lobak (ikut suka nak banyak mana)
3 ulas bawang putih ( didadu halus)
2 tangkai daun bawang 
200ml air
1 kiub pati ayam knorr
1 sudu kecil minyak bijan
kacang tanah ( beli yang ready made jer) Pecah2kan je
Tauhu telur (Potong dan gorengkan)
Bancuhan tepung jagung
Bahan perasa

CARA MENYEDIAKAN :

1. Tumis bawang putih sehingga naik bau menggunakan sedikit minyak bijan. 
2. Masukkan air dan tunggu sehingga didih.
3. Kemudian, masukkan kiub pati ayam dan larutkan. Perasakan dengan bahan perasa.
4. Langkah berikutnya, masukkan sayur dan tauhu telur.
5. Pekatkan kuah sup dengan bancuhan tepung jagung.
6. Hidangkan sup dengan taburan kacang.


Selamat mencuba dan jumpa lagi di entri yang berikutnya...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan