Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Isnin, 31 Oktober 2011

CHICKEN GRILL WITH BLACK PAPER GRAVY


Assalammualaikum semua..:)

Senyum
Senyum kite kate..
Senyum lagi...
Lagi2 senyum 2...
Senyum biar nampak semua gigi...hihihi..
Mesti korang Monday Blues kan...
Rase malas je nk wat keje ..
Babab kang ha...ngee..

" Kau lah yang malas, aku rajin je.."
Mesti korang cakap mcm nie kan...
Bile baca statement kt atas 2...
Hahaha...

Ape pun..mule minggu kerja kamo2 semua ngan senyuman..
Baru happy nk wat keje..  X delah moody2..k

By the way, ceh3..kite speaking london lak..
Kite nak share resepi nie..
Boleh dikatekan simple resepi gak..
Tak susah mane pun..
Resepi yg kite rase sangat sihat dan bagus untuk kamo2 yang berdiet..
Mesti cube tau.. 
BAHAN-BAHANNYA :-

Ayam grill

1 ekor ayam (amek bahagian yg berdaging je)
2 sudu Mix herb (Basil, Marmojam, Oregano, Rosemary, Sage dan Thyme)
5 sudu besar sos black paper (jename Life)
2 sudu kecil sos tomato (jenama Life)
2 sudu serbuk lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-

1. Perap ayam bersama semua bahan tadi semalam atau sekurang2 kurangnye 3 jam sebelum masak. Perap dan masukkan didalam peti sejuk.
2. Grill kan ayam menggunakan suhu sederhana sehingga well done. X perlu terlalu kering. Nanti x berape sedap.

Kentang putar

3 biji kentang (buang kulit)
1 /2 cawan susu segar
Garam

CARA MEMBUATNYA :-

1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kering bersama susu dan garam sehinggga lumat.

Gravy

1 biji bawang besar bombay (dadukan halus)
2 1/2 cawan air
Jus lebihan ayam semasa grill
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil mentega
2 sudu tepung jagung
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
5 kuntum cendawan shitake kering (rebus dan hiris nipis)
garam & ajinamoto
 
CARA MEMBUATNYA :-

1.Cairkan mentega dan tumis bawang, lada hitam sehingga layu dan
2. Masukkan air dan  lebihan jus ayam . Masukkan kiub ayam dan tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan bahan2 lain dan tunggu sehingga pekat dan masak. Sedia dihidangkan.

Salad

Brokoli, Salad, timun dan tomato.

NAK BEST !! :)

Makan bersama kacang soya panggang (Beli je yg dalam tin jename ayam brand)
Jangan lupa kentang goreng (Beli yang ready make tinggal nk goreng je)
 
Tip :-

* Nk dapatkan ayam yg lembut. Pilih ayam yg masih muda dan tidak terlalu besar.
* Ayam haruslah diperap semalaman barulah dapat hasil yang best.


SELAMAT MENCUBA!!! :)

6 ulasan:

  1. Kalau mcm tu punya hasil, Sesiapa tengok pun mesti tergoda

    BalasPadam
  2. Nice and lovely thick sauce with the mashed potatoes, looks so inviting.

    BalasPadam
  3. aduhai,,, sedap amat ni....
    nk buat, rasa nya tak menjadi ni..
    makan kedai jer lah....

    BalasPadam
  4. err~~ meleleh air liur den..=p

    BalasPadam
  5. memang mudah resepi ni.. kalau gantikan dengan daging pun mesti sedapkan..

    aduhai laparlah..

    BalasPadam
  6. Norasikin..Tq..sesiapa pun leh buat nie..simple je..

    Nava.K..Tq

    Normaliza Mah..Ala...try lah resepi kite dulu..pas2 baru g makan kt kedai..

    Riana...:)

    Ratu Kebaya..Btul tu..lebih kan lada hitam...sedap 2..

    BalasPadam