Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Khamis, 20 September 2012

AYAM KURMA


Assalammualaikum...



Lamanya kite tinggalkan blog nie..Terlalu banyak perubahan yang berlaku. Terkejar-kejar kite mengejarnya. Hinggakan ade yang tercicir kemudian hilang entah kemana..Tempoh lima bulan memulakan tugas yang baru sedikit sebanyak mematangkan kite. Oppss..lupe lak nak bagitau, kite dh dapat keje di MAMPU, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya..Alhamdullilah..Bidang tugas yang secara keseluruhan jauh dari bidang pengajian namun kite gembira menjalaninya. Mula2 terkial2, terkulat2 dan terkebil2 tp akhirnya kite dapat melaksanakan tugas yang diamanahkan. Saban hari  ada je pengalaman baru yang kite pelajari . Rakan2 ditempat baru yang sangat happening yang menjadikan suasana kerja yang menyeronokkan. .. Banyak juga tragedy yang terjadi sepanjang kite disini.  Tapi segalanya pengalaman yang mematangkan kite.

 
Memandangkan kite dah boleh terima segala perubahan yang berlaku ..maka dengan ini, blog kite akan berseri2 kembali dengan masakan gojes kite..hehehe.. Rase macam nak lompat tali skipping jew..Rase heaven sangat sebab kite dah dapat blogging balik. Yabedabedu…Untuk entri kali nie, kita masak kan kurma ayam . Kegemaran adik2 kite. Senyum sakan deme bile kite nak masakkan favorite deme.Simple dish tapi memikat selera.


Rempah kurma nie kite buat sendiri..Tapi kalau nak senang beli jer…Jangan susah2kan diri. Tapi kalau nak cube kite berikan resepinye. Rasenye lagi sedap kalau kite kisar sendiri rempah2 kurma nie.  Senang je pun. Cube scroll ke bawah skit..


BAHAN-BAHAN SERBUK REMPAH KURMA :

3 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan putih@halus
1 sudu kecil teh lada hitam
1 batang kulit kayu manis,
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

CARA MENYEDIAKAN :

1. Sangai semua bahan sehingga naik bau d an kekuningan.
2. Kisar halus semua bahan  dan siap digunakan.

Mai cek resepi ayam kurma lak.



BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam (Potong  ikut suke)
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelage
5 ulas bawang putih ( Ketuk2 manje jew tau)
1 biji bawang bawang merah  besar ( potong 4 dan leraikan satu)
4 cm halia (Tumbuk atau hiris nipis memanjang)
200ml santan + 1 liter air
3 sudu besar rempah kurma
2 biji lada besar merah (Belah due atau ikut suke)
1 biji tomato (Belah 4)
2 biji kentang (belah 4)
2 keping asam gelugur kering
Garam dan serbuk perasa

CARA MENYEDIAKAN :

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan pelage sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih dan halia.

2. Masukkan rempah kurma dan tumis sehingga garing.

3. Masukkan ayam bersama kentang dan  dan gaul sebati bersama rempah dan tunggu sehingga air ayam keluar dan berkurangan.

4.  Masukkan santan  dan didihkan sehingga ubi kentang empuk.

5.  Masukkan garam dan serbuk perasa.

6. Masukkan bawang merah, tomato dan lada setelah ubi kentang benar2 empuk.

7. Sediakan dihidangkan.

Selamat Mencuba :)






Tiada ulasan:

Catat Komen