Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 15 November 2011

WAJIK PULUT


Assalammualaikum...

Kite sangat suke masakan yang berasaskan beras pulut..
Salah satunye Wajik..
Dah lame x buat..
Ade 3 tahun rasenye...
Ahad lepas kite mulakan projek masakan kite dengan manisan nie...
Ditemani radio buruk rumah kite
Cikgu Farah Syikien (Adik kite)..
Sejak masuk maktab nie Mulut die kuat tul membebel..
Ade je bende yang die nk story..
Dan sejak die masuk maktab nie juga.. die sangat kuat makan bile balik rumah...
wakakaka..
Tudung warna putih 2 lah Cikgu farah..
Suke bikin gamat rumah...


Dan mase kite masak nie..
Confirm lah laluan trafik ke dapur sentiase sibuk ...
Penghuni rumah nie akan berulang alik ke dapur tuk intai wajik dh siap ke belum..
Waktu subuh lak abah pulang akan ulang makan sebelum solat..
Hehehe..
Lepas abis solat pun abah akan ulang lagi, siap bawak depan TV..
Kite tau... dorang dh lame kepingin..
Tu yang kite buat...
Sekali.. semalam kite balik keje ..
Tengok tinggal mangkuk kosong je..
Sabo jelah...
Ape pun..kite enjoy!!
Mai cek resepi..


BAHAN-BAHANNYA :-

1kg beras pulut 
400g gula merah (cairkan dengan 2 cawan air kemudian tapis)
100g gula pasir
1 liter santan pekat
3 helai daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-

1. Beras pulut direndam  lebih kurang 3 jam kemudian dikukus sehingga masak.
2. Masukkan santan, gula merah, gula pasir dan daun pandan. Gaul sebati dan didihkan sehingga berbuih2.
3. Masukkan pulut yang telah dikukus tadi setelah air gula dan santan tadi agak pekat, likat dan berbuih2.
4. Gaul rata lebih kurang selama 5 minit. Kemudian baru diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Komen