Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Khamis, 3 November 2011

KUIH KOCI


Assalammualaikum semua..
Salam bersiaran dan apa khabar semuanya? Hopefully semuanya ceria dan happy slalu k...
Semalam pening pale nak pilih kuih mane nk buat tuk breakfast pagi nie. Ingat nak wat kuih kaswi..skali teringat kuih koci..Kite terus g kukur kelapa tuk buat inti kelapa malam tadi..
Hidangan breakfast pagi  kite hari nie agak meriah..hehehe
Kite masak nasi lemak, sambal tumis, ayam panggang goreng cili api dan kuih koci nie..kakakaka..
Masak lauk sekali tu bukannye ape..Bekal lunch kami 3 beradik sekali..hehehe..sangat jimat..
Betul x Leny Rabona & Beby Juliaty...
Yang gmbr kiri 2 angah kite (Beby Juliaty),  yang gambar kanan2  kak lang kite (Leny Rabona)..:)


k lah
Ada yg sedang mencongak2 nak minum petang tuk ari nie..leh lah join kite buat kuih koci nie..
Care kite wat kuih nie simple jek.. Kite x suke yg terus balut  ngan daun pisang then kukus.. Sebab nanti kuih koci kite liat. Dulu, kite tercari2 mcm mane nk wat kuih koci yang lembut 2.  Banyak kali berekspiremen akhirnya kite berjaya. 
Banyak kali jugak gagal.. Kalau ikut malas dh nk cube..Tapi mak kite suke sangat kuih nie..  ini lah salah satu cara nk happy kan mak kite..Kite usaha hingga jaya..hehehe.. 
Nak tau macam mane kite buat kuih nie..Jom cek rahsia nye kt bawah..hihihi..Mesti korang dapat yg gojes mcm nie jg..Perasan tahapp gaban..:)

Inti Kelapa 

BAHAN-BAHANNYA :-

1/2 biji kelapa muda (parut)
100g gule merah (cairkan dengan air dan tapis)
4 sudu gula pasir
Daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-

1. Satukan semua bahan dan masak menggunakan nyalaan api yang perlahan sehingga inti kelapa sedikit kering.
* Jangan terlalu kering..nanti x brp best..:)

Pati santan

BAHAN-BAHANNYA :-

1/2 cawan pati santan pekat
1 cawan air  +  2 sudu tepung jagung
garam
1 helai daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-

1. Satukan semua bahan dan masak dengan nyalaan api yang kecil. Tunggu sehingga pekat dan masak.

 Adunan kuih koci  

BAHAN-BAHANNYA :-
 
300 g tepung pulut 
100g tepung pulut hitam
1 cawan santan cair
air secukupnya
  
CARA MEMBUATNYA :-
  
1. Satukan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. Agak2 boleh kepal dan x berapa nk melekat kat tangan. 

STEP NAK BUAT KUIH KOCI
  
1. Panaskan air dalam periuk sehingga menggelegak.
2. Bentuk bulat adunan koci seperti biase dan masukkan inti jugak tau, jangan lupa.  Buat sampai siap.
3. Kemudian rebus adunan dalam air menggeledak sehingga kelihatan terapung dan kembang sedikit. Angkat dan masukkan kedalam pati santan tadi.
4. Kemudian, barulah dilipat didalam daun pisang sehingga semua siap. Dan Kukus lebih kurang 5 minit. Siap.


So jadilah kuih koci kite macam nie













 

6 ulasan:

  1. alamakkk..tertelan air liur...huhuh

    BalasPadam
  2. RAZFIRA...nak ke? mai dtg sini..kite buat tuk awak..

    BalasPadam
  3. MEMOIR QAIRA..wah..selera kite sama lah..hehehe

    BalasPadam
  4. JOJOE..alamak..mai datag sini..kite buatkan tuk awak..:)

    BalasPadam