Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 15 November 2011

AIS KRIM MILO & MANGKUK COKLAT


Assalammualaikum...

Sape suke makan ais krim..
Meh cini..
Kite nak share resepi yang sangat simple nie..
Rase die same je macam yang kite beli kat kedai 2..
Sumpah x tipu...
X caye..nanti korang  buat k..

Resepi ais krim kite dapat dari seorang blogger juga..tapi kite x ingat yang mane..Maaf sebab kite x ingat sape yang empunya resepi..Kalau sape yang tau sape punya kite tolong mention kat kite okey..
Untuk Resepi mangkuk coklat kite dapat dari dapur maya kak azlita yang gojes 2..
Kite mohon CNP kat sini k..

Jom belajar..:)



BAHAN-BAHANNYA :-

Mangkuk coklat :-
  
300g coklat susu kompaun
jumlah coklat bergantung pada berapa mangkuk coklat yang ingin disediakan
Belon secukupnya 

CARA MEMBUATNYA :-

1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tutup api setelah air mendidih
3. Letakkan mangkuk berisi ketulan coklat di atas periuk
4. Pastikan mangkuk berisi coklat mesti lebih besar daripada periuk
5. Pastikan mangkuk berisi coklat tidak bersentuh dengan air panas 
6. Tiup belon dan sapukan minyak pada separuh belon
7. Celup bahagian bawah belon yang berminyak di dalam coklat sambil di golek-golek sehingga menampakkan mangkuk berbentuk kelopak biar tebal sikit.
8.Tegakkan di atas dulang dan keraskan di dalam peti sejuk 5- 10 minit
9. Letupkan belon dan ceraikan dari mangkuk coklat dengan cermat.

*untuk mencepatkan coklat mencair, coklat di potong kecil-kecil. Kacau sekali-sekala sehingga semua coklat cair.
 


Ais Krim Milo :-

1 biji putih telur
5 sudu besar gula
1 sudu besar ovalette
2 cawan susu cair (prefer IDEAL)
1 sudu kecil essen vanilla (wajib)
5 sudu besar milo 
1 sudu kecil emulco coklat
CARA MEMBUATNYA :-
1. Putar putih telur dan gula dengan kelajuan tinggi hingga kembang (3 minit). 
2. Masukkan essen vanilla dan ovalette dan pukul lagi hingga sekata. 
3. Masukkan susu cair dan putar lagi hingga rata.
4. Dan Masukkan milo + emulco coklat. 
5. Bekukan dalam 6 jam keatas.


SELAMAT MENCUBA!!








6 ulasan:

  1. ermmmmm sedapnyer.... nak cuba buat la! :)

    BalasPadam
  2. Razfira, cube tau jangan x cube..x menghampakan hasil nya..:)

    BalasPadam
  3. milo+eskem...wah..... \m/^.^\m/

    BalasPadam
  4. X de coklat emulco laa..x tambah bleh tak.apa gune die eh?

    BalasPadam