Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 1 Mei 2012

AYAM MENTEGA KACANG

Assalammualaikum....
 
Firstly, kite ucapkan "Selamat Hari Pekerja" buat semua yang makan gaji di Malaysia dan di seluruh dunia.hihihi.. Termasuklah kite sendiri.. Mesti semua orang ambil kesempatan nie bt aktiviti yang korang suke bersama orang tersayang.. Tahukah anda, kite amat mencemburui kamo-kamo semua sebab dapat cuti? dan tahukah kamo-kamo semua kite spent time ngan blog tersayang je hari nie.. Still keje macam biase..Waaaaaa!!!! Pagi-pagi terpaksa cakap "Sorry" kat Abah tersayang sebab x dapat spent time sama2 ngan adik2 yang lain. Dahlah 2..siap pinjam kete abah lagi g keje sebab kelisa comel kite "DEMAM" hari nie. So, kite berterima kasih kat abah sebab sudi anta servis Kelisa 2. Walau abah tak bukak blog nie tapi kite tau abah sayang kite sangat2 dan kite tau juga abah tau kite sayang die sangat2..Hopefully, kelisa 2 kembali tersenyum seperti slalu :).. 

Resepi nie kite dapat idea dari dapur ibundo. Di resepi ibundo, penulisnya menggunakan mentega kacang dalam ayam masak merah mentega kacang. Bile tengok gambar  yang ade kat blog penulis tu kompom sedap. Ingat nak cuba jugak tapi akibat rase malas nak kisar bahan-bahan tu jadi terpaksalah diuabah suai. Hasilnya tak mengecewakan. Rase lemak kacang dalam ayam membuatkan kite hanya mampu teruskan suapan demi suapan. Hehehe..Hinggakan penambahan nasi berlaku pada hari itu..Hahaha..gemuk la terus-terusan gini..:)

Sesekali pengambilan makanan berasaskan kacang nie kite masukkan dalam masakan bagus juga. Selain penambah rasa keenakkan masakan, ia juga penambah khasiat dalam makanan juga. Makanan yang berasaskan kacang tanah ini mengandungi  protein yang tinggi, zat besi, vitamin E, vitamin B kompleks dan fosforus. Dan tahukan kamo-kamo semua minyak dari kacang tanah merupakan ejen pencuci perut yang sangat baik malah bagi kalangan ibu yang menyusukan bayi pengambilan kacang tanah yang dipanggang dan diminum dengan susu kambing membantu penghasilan susu yang banyak. Sangat baguskan..Apa yang dijadikan oleh Allah S.W.T sesungguhnya sangat terbaik buat mahkluk ciptaanNya.:)..Sedikit tazkirah dari kite..hehehe..


 Jom cek resepi.mane tau nanti kot2 berkenan dek hati, leh cube nanti. 

Bahan - bahan :

1/2 ekor ayam (potong ikut suke dan goreng sekejap)
2 sudu besar mentega kacang
20 biji cili padi hijau (belah dua je)
2 biji bawang merah (belah 4)
4 ulas bawang putih ( ketuk2 je)
2 biji lada besar merah (potong panjang)
1 biji lobak (bajikan)
1 batang serai
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
 
Cara menyediakan :

1.Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, dan bunga cengkih sehingga naik bau.

2. Masukkan bawang putih, serai dan cili padi dan tumis dan tumis seketika kemudian masukkan mentega kacang dan tumis sehingga cair dan api hendaklah perlahankan sedikit.

3. Kemudian masukkan ayam, lobak dan lada besar merah. Tumis sehingga masak dan perasakan dengan bahan perasa dan sedia dihidangkan.

* Nk sedap lagi biarkan kering. Makan ngan roti sebagai sarapan pun sgt sesuai.

Selamat Mencuba!!!

Isnin, 30 April 2012

APAM BERAS

Sumber : Dari Dapur CT

Assalammualaikum :)...

 
Salam Isnin buat yang sudi singgah blog kite nie. Lately, kite memang sangat kurang berblog tapi sangat suke jelajah blog orang. Jadi silient reader jap. Blog yang wajib di jelajahi sekarang adalah blog Blog Ben Ashaari. Sebab ape suke g terjah blog nie. Sebab suke baca kegembiraan empunya blog yang baru di kurniakan baby boy yang super cute. Sambil2 tu belajar macam mane nak "Kebolehpasaran Blog" nie. Boleh gitu...hehehe..Last week, kite cube nk "upgrade" blog nie. Mule2 buat macam best tapi bile masuk sejam, mood merudum jauh ke dasar "KEMALASAN" yang amat sangat. Otak pun jadi Ting Tong akibat x de idea. Itu yang jadi hodoh semacam blog nie. Maybe nanti nak tukar balik bile ade mood  nanti. Buat sementara nie Redha jelah ape yang ade nie.

So, untuk hari yang indah nie kite kongsi kan resepi yang mudah tapi seriously sangat best dari Cik Siti Delima yang sangat popular di Majalah Mingguan Wanita tu. Terima kasih sebab sudi kongsi resepi tuk kami cube. Kalau dulu mampu beli je. Sekarang dah boleh buat sendiri. Terima kasih sekali lagi Cik Siti Delima. Moga dimurahkan rezeki lagi dimasa akan datang.

 
Kite kongsikan resepi nie dari Resepi Cik Siti Delima tuk kalian semua. Selamat mencube.


Bahan-Bahan: 

2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
Kelapa parut digaul dengan sedikit garam


Cara menyediakan :

1. Blend nasi dan air sehingga hancur bersama air.

2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.

3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.

4. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

5. Perap selama 3 jam.

6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.

8. Kaut sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata2.

9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..

10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam atau enak dimakan begitu saja. 


* Kite terus kisar semua bahan kecuali perwarna. pastu tapis.. :).. 
Ini membawa makna saya sangat MALAS.. :))
 
Selamat Mencuba!!