Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 21 September 2011

~~~@ MEE GORENG BASAH @~~~


Holla..sayang2 kite semua.. Pagi tadi kite agak malas sikit..tapi mood masak kite still ade..cume masak yang simple2 je..Kite letih sesangat..minggu nie kite tolong abah kite bawak bebudak sekolah..Van abah kite masalah..Tapi kite bawak tuk trip pagi je..sebab kul 10.00am kite dh masuk keje..jadi sebelum subuh kite kene bangun dah. Sebelum tido, kite dh alarm kan jam kul 5.00am. Lepas subuh, kite follow kete abah jemput bebudak nie..Tp kite sangat kesal ngan bebudak nie..Masing2 tgg kt depan rumah je..ade 2 yang masih dalam rumah..Dahlah 2..bile kite sampai, jalan punye lah lambat nk sampai kt kete kite..kite kene tunggu sorang2...manje betul anak2 skarang..Dulu, mase kite sekolah..kul 6.15am pagi kite dh tgg bus sekolah kt tepi jalan. Bukannye bus tungu kite..kesian kt abah..patutlah die gerak awal setiap pagi..Rupenye mcm nie bebudak nie buat..Pasnie kite nak wat care baru tuk bisnes abah nie kalau tender baru nie kite dapat..X leh gitu slalu..Kul 8.15 baru kite sampai umah dan kite sediakan lah breakfast x seberapa nie khas tuk abah..hehehe..kul 9.30 kite pecut kete kite tuk kais2 rezeki hari nie.. Kite ngan berbesar hatinye tuk kongsi resepi biase nie tp sedap ni buat sayang2 semua k..Sudi2 lah mencube resepi nie..Kegemaran kite nie..




BAHAN-BAHANNYA :-

5 tangkai lada kering ( ikut pedas anda ye..abah kite buasir jd kite letak skit je.)
3 biji bawang merah kecil
2 biji bawang putih
1 bungkus mee kuning
10 biji bebola ikan / fish cake
1/2 sudu lada putih/sulah
100g daging ayam
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar Kicap cair (Kipas udang manis)
10g taugeh
sawi
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan 2 sudu air.
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-

1. Kisar lumat lada kering, bawang besar dan bawang putih.
2. Tumis bahan kisar sehingga garing kemudian masukkan ayam diikuti dengan bebola ikan.
3. Masukkan air, kicap, lada sulah dan bahan perasa dan tunggu sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan tunggu sehinga pekat sedikit dan masukkan mee. Gaul sebati.
5. Masukkan sawi dan taugeh. Gaulkan dalam 2 minit dan siap..hehe.. 



Selasa, 20 September 2011

~~~@ MEE SOTO @~~~


Wordless!! Sumber resepi dari Blog kak Azlita...Direct copy paste.. Time kasih atas resepi yang gojes nie..hihi..
BAHAN-BAHANNYA :-
 
1 ekor ayam - dipotong 4 - 3 kpng di goreng dan 1 kpng di cincang kecil2
3 s/b rempah sup/ rempah soto
1 ketul sup bunjut adabi
1 s/b lada sulah- di tumbuk lumat
1 ketul kiub pati ayam
6 cwn air atau secukupnya
1 bungkus mee kuning
 
TUMIS :-

Rempah tumis - 1 kayu manis, 1 bnga lawang, 2 buah pelaga dan 2 biji cengkih
2 biji bwng merah - di hiris
2 ulas bwng putih - di hiris
2 btng serai - di titik
2 cm lengkuas - dititik

KISAR :-

1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia



CARA MEMBUATNYA :-

1. Goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwng merah dan bwng putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
3. Masukkan rempah sup dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan kiub ayam tadi, masukkan air dan ayam yg di cincang tadi... gaul rata.
4. Masukkan sup bunjut adabi dan gaul sebati.
5. Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sedikit gula, kacau rata dan perasakan.
6. Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan hementara itu siat2kan isi ayam hingga habis.
7. Rebuskan mee kuning selama 2 minit dan toskan. Hidangkan mee tadi bersama kuah soto tadi.