Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Isnin, 22 Oktober 2012

KERABU PUCUK PAKU

Assalamualaikum...



Hai.... Rindunya nak celoteh2 kt cni.. Baru ade kesempatan hari ni. Firstly, mulai hari nie..sy akan bahasakan diri sebagai saya. Semalam baru sy tersedar, penggunaan bahasa yang salah..Wakaka..Sebelum nie, sy bahasakan diri sebagai kite. Lagipun..penggunaan perkataan kite-kite 2 macam budak2 jew..Hahaha..Baru sedar usia dh meningkat. 

Hari nie..sy berkesempatan tuk update blog nie oleh kerana sy bercuti dengan riangnyer..Hari nier..kete sy rosak. Bateri rasanye.. Sebelum die rosak, sy ade marah2 kan die sebab penutup minyak enjin terlalu ketat waktu sy nk tambah minyak enjin di khalayak ramai. Kikiki....Sy sgt pemalu. Sy x suke org tgk sy bt keje...Ade kemungkinan, kete sy merajuk dgn saya sepertimana kate kak leny sy. Tp sy bersyukur pada Allah sebab x izinkan kete saya mati enjin ditengah jalan. Alhamdulillah..Kalau x lagi naya sy. 


Entri hari nie..resepi yg sy sgt suke..Resepi yg ringkas dan mudah penyediaan bahan2nyer. Kerabu pucuk paku yang superb..hehehe..Biar lebih asam dan pedasnya..Baru org kate..Mak Mertua lalu pun x nampak..Betul ke??? Nak tau betul ke tak ..Mai cube resepi nier....






Bahan-Bahan :-

1 ikat pucuk paku ( pilih bahagian yg lembut dan rebuskan seketika)
1 labu bawang merah besar (dimayang)
1 genggam udang kering ( disangai dan ditumbuk halus)
3 sudu kerisik 
4 biji limau nipis (diperah jus)
6 biji lada api (Hiris nipis)
1 biji lada merah besar (Hiris nipis)
 gula
 garam


Cara penyediaan :-

1. Gaul semua bahan sehingga rata dan cukup rase.. Sedia dihidangkan.



Senangkan..Gaulkan jer semua dah bleh makan.. 

" Selamat Mencuba"






Khamis, 20 September 2012

AYAM KURMA


Assalammualaikum...



Lamanya kite tinggalkan blog nie..Terlalu banyak perubahan yang berlaku. Terkejar-kejar kite mengejarnya. Hinggakan ade yang tercicir kemudian hilang entah kemana..Tempoh lima bulan memulakan tugas yang baru sedikit sebanyak mematangkan kite. Oppss..lupe lak nak bagitau, kite dh dapat keje di MAMPU, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya..Alhamdullilah..Bidang tugas yang secara keseluruhan jauh dari bidang pengajian namun kite gembira menjalaninya. Mula2 terkial2, terkulat2 dan terkebil2 tp akhirnya kite dapat melaksanakan tugas yang diamanahkan. Saban hari  ada je pengalaman baru yang kite pelajari . Rakan2 ditempat baru yang sangat happening yang menjadikan suasana kerja yang menyeronokkan. .. Banyak juga tragedy yang terjadi sepanjang kite disini.  Tapi segalanya pengalaman yang mematangkan kite.

 
Memandangkan kite dah boleh terima segala perubahan yang berlaku ..maka dengan ini, blog kite akan berseri2 kembali dengan masakan gojes kite..hehehe.. Rase macam nak lompat tali skipping jew..Rase heaven sangat sebab kite dah dapat blogging balik. Yabedabedu…Untuk entri kali nie, kita masak kan kurma ayam . Kegemaran adik2 kite. Senyum sakan deme bile kite nak masakkan favorite deme.Simple dish tapi memikat selera.


Rempah kurma nie kite buat sendiri..Tapi kalau nak senang beli jer…Jangan susah2kan diri. Tapi kalau nak cube kite berikan resepinye. Rasenye lagi sedap kalau kite kisar sendiri rempah2 kurma nie.  Senang je pun. Cube scroll ke bawah skit..


BAHAN-BAHAN SERBUK REMPAH KURMA :

3 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan putih@halus
1 sudu kecil teh lada hitam
1 batang kulit kayu manis,
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

CARA MENYEDIAKAN :

1. Sangai semua bahan sehingga naik bau d an kekuningan.
2. Kisar halus semua bahan  dan siap digunakan.

Mai cek resepi ayam kurma lak.



BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam (Potong  ikut suke)
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelage
5 ulas bawang putih ( Ketuk2 manje jew tau)
1 biji bawang bawang merah  besar ( potong 4 dan leraikan satu)
4 cm halia (Tumbuk atau hiris nipis memanjang)
200ml santan + 1 liter air
3 sudu besar rempah kurma
2 biji lada besar merah (Belah due atau ikut suke)
1 biji tomato (Belah 4)
2 biji kentang (belah 4)
2 keping asam gelugur kering
Garam dan serbuk perasa

CARA MENYEDIAKAN :

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan pelage sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih dan halia.

2. Masukkan rempah kurma dan tumis sehingga garing.

3. Masukkan ayam bersama kentang dan  dan gaul sebati bersama rempah dan tunggu sehingga air ayam keluar dan berkurangan.

4.  Masukkan santan  dan didihkan sehingga ubi kentang empuk.

5.  Masukkan garam dan serbuk perasa.

6. Masukkan bawang merah, tomato dan lada setelah ubi kentang benar2 empuk.

7. Sediakan dihidangkan.

Selamat Mencuba :)