Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Sabtu, 22 Oktober 2011

APAM PISANG


Breakfast tuk pagi Sabtu yang mendung nie...
Teruje sangat nk buat..
Sebabnya..
Pisang yang kite beli 2 dh nak expired...kakaka
Kite x naklah jadi kawan batu seremban si Nates 2 (SETAN)
Pembaziran tu amalan die kan..

Cik Leny Rabona,
Merangkap kak lang kite....
 
"Mesti ko bangga dengan akukan...
Hahahaa..
Slalu ko kate aku suke membazir dalam masakan...
Skang aku belajar jimat cermat..
Lagipun resepi nie tuk ko...
Slalu ko minta aku wat kek pisang lagi..
Skang aku wat tuk ko tapi apam lah ye..
hehehee..."


To,
Intan Suriana..
Cube resepi nie..
Ubat rindu ko kt kek pisang aku tu..hehehe




BAHAN-BAHANNYA :-
  
1 cawan tepung gandum +  1/2 camca teh baking powder + 1/2 camca teh soda bicarbonate (digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung
1/4 cawan gula
4 biji pisang emas, sederhana besar (Lenyek)

CARA MEMBUATNYA :-
  
1. Panaskan kukusan, sediakan acuan , sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit.
2. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
3. Kemudian, tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. 
4. Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja

* Balut tutup kukus dengan kain bersih  untuk mengelakkan air menitis atas apam.

 

2 ulasan:

  1. bagus2... boleh la dimasukkan dalam bloglist nanti...bykkan resepi best2 eh..yg best sambal tumis sotong tu nak try nanti..yg ni pun nk try.semua nak try..tp xbyk masa..hehe..anyway salam kenal:)

    BalasPadam
  2. salam perkenalan...thanx sbb add me..wah leh la kongsi resepi lepas nih...

    BalasPadam