Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 18 Oktober 2011

NASI KERABU



Assalammualaikum,

Kite bersiaran lagi.. Kali ni kite nak share resepi nasi kerabu yang sangat gojes nie.. hehehe..gojes ke? Cube buat dulu..baru tau gojes ke tak.. Simple resepi juga.. X yah nak pening2 kepala. Tapi resepi nie banyak sangat gune kelapa dan ikan. Yelah kan resepi nie dari pantai timur. Kat sane bahan2 2 senang nk dapat. Tp part yang paling kite suke, kat sayur ulam-ulaman 2. Tersangat lah best..Slalunye orang makan nasi kerabu nie ngan ikan goreng tepung.. Tapi kite x berapa suka..Jadi kite ganti kepak panggang je.

Jom intai resepi. Resepi nie kite dapat dari dapur mamasya. Kite copy paste kat sini resepinye ye.


BAHAN-BAHANNYA :-

Nasi

4 cawan Beras Basthmati 
4 cawan air
1 sudu kecil pewarna masakan biru
1 sudu kecil garam
2 helai Daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-

1. Rendam beras selama 20-30 minit. Basuh dan toskan.
2.Masukkan garam dalam periuk , kemudian air dan pewarna biru. 
3.Masukkan beras dan daun pandan.
4. Masak seperti memasak nasi biasa.
 
Kuah Sambal
 
*2 sudu lada kering yg telah ditumbuk atau 3-4 sudu (8-10 tangkai cili kering) jika ingin sambal lebih merah
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1cm halia
*1cm kunyit-ditumbuk/ 1 sk serbuk kunyit
1 biji kelapa jadikan 2 cwn santan
2 btg serai-di ketuk
1 keping asam gelugur
3 sm budu
Gula melaka/gula merah
Tambah garam , Gula, Ajinamoto
*blender

CARA MEMBUATNYA :-
 
1.Panaskan santan sampai mendidih.
2.Masukkan semua bahan dan kacau sampai masak pekat dan pecah minyak

Sambal ikan / Sambal Kelapa
 
2 ekor ikan saiz sederhana - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning
4 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,serbuk lada hitam
 
CARA MEMBUATNYA :-

1. Gaul semua bahan sehingga sebati dan sangai sebentar diatas kuali.

Kerabu / ulam

Potong halus kubis,timun,kacang panjang,kacang botol,taugeh, Bunga kantan, daun kesum.
Solok Lada

* lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang dan buang biji)
* kelapa parut 1/2 biji
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam
* 1/2 inci halia
* 4 ulas bawang merah
 
CARA MEMBUATNYA :-
 
1. Tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih.

Kepak Panggang

10 Kepak ayam
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jinta putih
1/2 ketumbar
3 sudu madu
2 ulas bawang putih & bawang merah kecil (kisar lumat)
3 sudu serbuk kunyit
garam 

CARA MEMBUATNYA :-

1. Gaul sebati semua bahan dan perap selama 1 jam. (nak elok perap 1 malam)
2. Panggang sehingga masak.


 Selamat Mencuba!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan