Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 26 Oktober 2011

SAYUR HAPPY


Konfius x dengan nama resepi nie..
Resepi nie dengan rasminya kite namakan Sayur Happy..
Sebab ape????
Sebabnye, kite masakkan sayur nie dengan sehappy2nyer..

To my BFF..
Siti Ruhaini & Rosbiana..
Ingat tau..sayur nie kite, namekan dia SAYUR HAPPY..
Khas tuk korang berdue..
Happy bile kite dapat kuar sama2...
Happy bile dapat masak tuk korang berdue..
Happy bile tengok korang makan sampai berair hidung...hahaha
dan juga
Happy tgk si bdk dulang yang semakin lincah 2..
Suke tgk mate die mase acah2 umi die kt meja waktu kite makan...hehehe
Hope korang happy jadi kawan kite sampai bile2..
Sayang korang berdue...
 
Opsss...sebelum terlupe..
Tq to Siti Ruhaini sebab snap pic nie dengan cantiknye..
Hasil keje die sangat best..
Sesiapa nk dapatkan perkhidmatan die..

Jom semak resepi..

BAHAN-BAHANNYA :-
 
1 bungkus sayur park choy ( potong ikut suke)
1 kuntum brokoli ( potong ikut suke)
20 kuntum cendawan shitake ( potong ikut suke)
2 biji lada merah besar (hiris nipis)
10 biji bebola ikan (Belah dua)
1 kiub pati ikan bilis manggi
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 2 sudu air)
1/2 cawan air
3 ulas bawang putih ( dadukan kecil2)
2 ulas bawang merah kecil (hiris nipis2)

CARA MEMBUATNYA :-
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Masukkan air, biarkan mendidih seketika.
3. Masukan bebola ikan dan kiub pati ikan bilis. Kacau sebati.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung..kacau sehingga agak pekat.
5. Masukkan sayur dan hirisan lada. Perasakan dengan garam dan ajinamoto. 
6. Gaul sebati dan sedia dihidangkan.
 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan