Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 11 November 2011

KUIH KETAYAP


Assalammualaikum...

Selamat menjalankan tugas buat yang berkerja....
Jalani kerja dengan sehabis baik okey....
Jangan bermalas malasan ..
Babab kang...ngeee..
Ke ade lagi yg dalam mood bercuti...
Mesti ade yang x puas bercuti  lagi kan..
X pe lah..besok dh cuti kan..
Boleh lah sayang2 kite semua beronok2 sok...
hehehe...
Ape pun, rancang waktu cuti nie sebaik mungkin k...
Jadikan ia waktu yang paling bermakna buat kamo2 semua...
So ....
tuk hari nie kite nak share resepi nie..
Boleh jadikan santapan pagi dan petang..
Sambil2 duk kat laman rumah 2.. tengok anak2 main...
Pekena kuih nie dengan kopi o' / teh o'....
Memang 'heaven' lah kan... :)
Dapat juga mengeratkan kasih sayang antara keluarga..
Al maklumlah..slalunye sibuk dengan keje..
Sekali skala jamu mereka  yang tersayang dengan air tangan sendiri..
Kan elok tu..
Jom belajar buat resepi simple nie..
Takkan menyesalnye bila mencube..
Bahkan..
Rase bangga bile berjaya..
Namun...
Jangan lupe b'syukur dengan nikmat yang Allah S.W.T anugerahkan buat kite..
Jangan mudah mendabik dada..
Sentiase bersederhana dalam ape jua yang kite buat okey..

Meh cek resepi...
BAHAN-BAHANNYA :- 
Untuk kulit

300 gm tepung gandum
650 ml air pandan / 650 air campur dengan 4 titik pewarna hijau
1 sudu teh tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-

1.  Campur semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati dan tapis.
2. Sapukan kuali non stick dengan minyak menggunakan tisu dapur atau kain yang bersih. 
3. Tuangkan sesenduk kecil bancuhan di atas kuali non-stick dan ratakan secara membulat.  Dan biarkan sekktika sehingga masak dan angkat.
4. Kulit yang telah siap boleh letakkan inti kelapa dan dibalut kemas.

Inti Kelapa 

1/2 biji kelapa muda (parut)
100g gule merah (cairkan dengan air dan tapis)
4 sudu gula pasir
Daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-

1. Satukan semua bahan dan masak menggunakan nyalaan api yang perlahan sehingga inti kelapa sedikit kering.
* Jangan terlalu kering..nanti x brp best..:)

















Tiada ulasan:

Catat Ulasan