Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Isnin, 10 Oktober 2011

KEK GULA HANGUS / KEK SARANG LEBAH


Assalammualaikum,

Kite tinggalkan blog kite bersawang sekejap. Biarkan sang labah membuat sarangnye menghiasi blog kite..hahaha..baru nampak cun skit blog kite. Sebab kite tau, hari isnin lah hari kite rajin cantikkan blog kite..kakaka..Hari Ahad, hari kite cuti berblog.. Mase kite banyak abis kt dapur comel tu.. dan sedikit mase dihari Ahad jugalah, kite selitkan tuk bersosial sikit. Opppsss..bukan seperti anak remaja sekarang okey..Kite luangkan masa bersama kawan2 kite, ngan family kite. Memenuhi permintaan mereka2 yang ada disekeliling kite.. Kite suke buat mereka gembira. Satu kepuasan yang x dpt kite gambarkan. 

Owh key..sebelum adegan merapu nie melarut..Kite nak share resepi kek gula hangus.. Percubaan pertama kite.. Makan slalu tp buat baru kali nie.. Rase2 macam berjaya...hehehe...ade lubang2 tu..cube tengok gambar kat bawah 2.. Cantik x lubang die..ade orang kate kek nie boleh kukus tp resepi yang kite dapat die suh bakar.. Jadi kite ambil keputusan bakor je...Kite takut nk derhaka pada resepi nie buat kali pertama. Kite ikut satu persatu arahan yang diberikan. Bile kite nk cube sesuatu buat kali pertama, slalunye kite akan ikut resepi tu bulat2. Baru kite tau, mane silapnye bancuhan kite..hehehe..tips hari ni k...



So..Jom jengah resepi nie.. Kite just copy n paste dari blog CMG. Selamat mencube ye..




BAHAN-BAHANNYA :-
 
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/2 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)

CARA MEMBUATNYA :-

1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan. 
2.Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam. 
3. Bakar pada suhu 150C selama 1 jam gune api bawah sahaja.  Cucuk ngan lidi kalau nak tau die dah masak atau belum. Kalau masih terlekat adunan pada lidi maknenya , kek belum masak lagi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan