Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Khamis, 6 Oktober 2011

PUCUK PAKU GORENG BELACAN


Holla..Entri sayuran pertama kite :o).. Tuk entri sayuran pertama kite, pastilah kite pilih sayur peberet kite..Sangat kampungan kan...hehehe.. Memang itulah kite.. selera kite lebih kepada selera kampung tau. kite suke jg lah sayur2 org bandar nie...hahahah..boleh gitu..tapi kite lebih kepada sayur kampung2 nie.. sangat sedap.. sayur pilihan kite pucuk paku ngan pucuk ubi..memang peberet sesangatlah .. x kisah masak macam mane pun..memang kene je kt tekak mulus kite nie..Moh kite cube resepi nie..


BAHAN-BAHANNYA :-
  
2 ikat pucuk paku
5 ulas bawang merah kecil(hiris)
3 ulas bawang putih *
1 genggam lada api*

2cm belacan*
1 genggam udang kering
Lada merah(hiris nipis) 


CARA MEMBUATNYA :-

1. Potong pucuk paku dan pilih daun dan batang yang lembut je tau kemudian bersihkan.
2.Tumbuk lumat bahan bertanda * dan ketuk manje2 je udang kering tu.
3. Tumis bawang  sehingga naik bau kemudian masukkan  bahan tumbuk tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan pucuk paku dan lada hiris juga perasakan dengan bahan perasa (garam & kalau suke ajinamoto).
5. Goreng sekejap dan boleh dihidangkan. 


* Kalau nak sayur berkuah masukkan anggaran 1 sudu besar air..jangan banyak2 k..sebab sayur 2 akan rembes kan air jg.






4 ulasan:

  1. alamak sedapnya, sayur kesukaan ni...

    BalasPadam
  2. Su..sayur kesukaan ramai nie..hihi... Better masak sendirikan dari beli kt kedai.. Kt kedai batang sayur yang keras 2pun dorang masukkan.. Hilang feel nk makan..

    BalasPadam
  3. Jasman, best kan.. x pernah muak nk makan sayur nie..

    BalasPadam