Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Rabu, 23 November 2011

KEK KACANG TANAH


Assalammualaikum...

Wordless 4 2day..
Ikut stail blogger2 yang lain..
Kalau hari Rabu je mesti letak gambar kt entri dorang kan..
Kisahnye...biarlah gambar 2 yang huraikan segalanye...
Apa kate kite pun buat macam 2..
letak gambar tanpa resepi..
kakakaka..
Zalimnye...hikhikhik...

X de lah...kite masukkan entri mcm biase..
Mai cek resepi kat bawah..
Resepi nie kite dapat dari dapur maya kak dayang..
Kite Mohon izin copy paste kat sini ye...
Best jugak bagi yang gemar kan kacang tanah..
Sebab bile siap je kek nie..Bukak oven..
Bau kacang sesaje..hehehe
Nama pun kek kacang kan..
K lah Selamat mencuba buat yang sudi mencuba..:)


BAHAN-BAHANNYA :-

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur Gred B
1/2 cawan susu segar
200 g mentega 
1  1/4 cawan brown sugar 
2 sudu kecil esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-

1.Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lenserkan loyang kek dengan mentega.  
2.Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan. 
3.Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED) 
4.Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.  
5.Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
 6.Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER) 
7.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan. 
8.Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan