Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Jumaat, 18 November 2011

LAKSA TUNA


Assalammualaikum...

Haaaaa..jom diet....kakakaka..
Hari nie kite just buat laksa je tuk sarapan pagi..
Confirm lah mizz Leny (kak lang kite) cemerut muke die...
Die x suke makan laksa pagi2..
Masam katenye...
Adiknye memang degil..
Hari nie selera ikut tekak sendiri..
Dah lama x pekena...
Kali nie kite letak lada kering lebih sikit..
Kite suke pedas2
Apepun..jom layan resepi kat bawah..


BAHAN-BAHANNYA :-

1 paket laksa
20 tangkai cili kering*
10 ulas bawang merah*
2cm belacan*
1 tin besar tuna ayam brand*
6-10 keping asam gelugor
3 kuntum bunga kantan( hiris)
5 tangkai daun kesum
2 liter air
Garam & ajinamoto
Telur, Daun Salad, Timun, Limau Kasturi dan bawang merah besar

CARA MEMBUATNYA :-

1. Kisar bahan2 bertanda *
2. Didihkan air di dalam periuk. Kemudian masukkan bahan kisar, bunga kantan, daun kesum dan asam keping sehingga naik bau. 
3. Perasakan dengan bahan perasa dan tunggu sehingga kuah pekat dan  masak. Angkat dan sedia dihidangkan.
4. Laksa tu rendam air hangat / rebus sekejap. Kite suke rebuskan dulu. Tektur laksa  akan lebih lembut sdkit.

SELAMAT MENCUBA!!

2 ulasan:

  1. Sedapnya.......Nak cuba guna tuna je la pasni.. :)

    BalasPadam