Iklan nuffnang

Fruity Strawberry Heart

Selasa, 21 Mei 2013

Dark Chocolate Cupcakes with Cheese

Assalammualaikum..


Dark Chocolate Cupcake with Creamchesse

BAHAN-BAHAN CUPCAKE:

2 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk penaik

1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
2 cawan cip coklat
1 cawan susu segar
3 biji telur besar
1 sudu kecil esen vanilla




BAHAN-BAHAN CHEESE:

250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
60 gm gula kastor
1 camca teh jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1 biji telor gred A 





CARA MENYEDIAKAN:


1) Satukan tepung, serbuk penaik dan serbuk koko kemudian diayak sebanyak 3 kali.


2) Dalam bekas yang sama satukan gula kastor  dan cip coklat dan ketepikan.

3) Telur dipukul sehingga kembang. Kemudian masukkan susu dan minyak dipukul sehingga kembang sekali lagi.


4) Setelah cecair kembang, masukkan sedikit demi bahan kering yang telah disatukan sehingga digaul rata dan diketepikan.

5) Dalam bekas yang berlainan, pukul telur  dan gula sehingga kembang. Masukkan creamcheese dan dipukul sehingga kembang dan sebati.

6) Masukkan parutan kulit lemon dan jus lemon. Dan gaul sehingga sebati

3) Sudukan kedalam acuan muffin secara berselang seli dan bakar selama 15 minit pada suhu 180C.







Jumaat, 30 November 2012

Cajun Lamb Steak

Assalammualaikum.




Hari nie maybe balik kampung..Weee...rindunye...X sabo dah nie..2 minggu x balik..jiwa dah memberontak nie..Nanti cek resepi k..Jangan lupa..





First time masak lamb steak. Sedap dan nak lagi...





Cuba tau!!!

BAHAN-BAHAN  STEAK :

Daging kambing yang sesuai untuk di buat steak
4 sudu rempah cajun (McCormix)
1 sudu minyak zaitun

CARA MENYEDIAKAN :

1. Perap daging dengan rempah cajun semalaman atau 2 jam.
2. Grillkan sehingga masak atau mengikut citarasa anda.

BAHAN-BAHAN SOS :-

sedikit hirisan daun ketumbar
1 sudu lada hitam di tumbuk halus
1 ulas bawang putih didadu halus
1/3 biji bawang bombay didadu halus
1/2 sudu serbuk lada putih
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 cawan air
Bahan perasa

CARA MENYEDIAKAN :

1. Dengan menggunakan minyak dan lebihan semasa grill. Tumis bawang, lada hitam dan tepung sehingga naik bau dan keperangan. 
2. Masukkan air dan lada putih dan kacau sehingga pekat.
3. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar dan sedia dihidangkan.